ENERGY WOOD III: Uskoro prijave za beskamatne kredite za grijanje na biomasu

Dodajte komentar

Treća faza programa Energy Wood, koji omogućava podizanje beskamatnih kredita za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na pelet i briket, počeće u naredne dvije sedmice, kazao je Vikend novinama generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Marko Radulović.

On je istakao da su formalne procedure oko izbora partnera na programu završene i da će sve uskoro biti spremno za početak nove faze Energy Wood-a.

“Ministarstvo ekonomije će ubrzo potpisati sporazume o saradnji na ovom programu sa šest distributera/ instalatera koji su se prijavili na nedavni javni poziv, kao i sa četiri banke koje su dostavile pismo zainteresovanosti za učešče u programu. Informacija koji su partneri u pitanju, kao i svi drugi detalji vezano za sprovođenje programa, biće poznati kada program zvanično počne”, rekao je Radulović.

Energy Wood program omogućava građanima podizanje beskamatnih kredita za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase u iznosu do 3.500 eura, sa periodom otplate do pet godina.

“Za ovu godinu ćemo za realizaciju programa Energy Wood Ill, umjesto prvobitno planiranih 50.000 eura, izdvojiti 85.000 eura. Odlučili smo se da povećamo budžet programa za 35.000 eura, prije svega, zbog velikog interesovanja građana i, naravno, vođeni uspješnim rezultatima u prethodnom periodu”, naveo je Radulović.

Očekivanje je, kako je dodao, da će pomenutim budžetom biti obezbijeđena ugradnja oko 150 sistema za grijanje na moderne oblike biomase.

“To će, svakako, zavisiti od cijene sistema koji građani izaberu. U prethodne dvije faze, koje su realizovane uz podršku Luksembruške agencije za razvojnu saradnju, odnosno na osnovu granta Vlade Kraljevine Norveške, ugrađeno je ukupno 775 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore”, ukazao je Radulović, navodeći da je polovina ugrađenih sistema na sjeveru države.

Osim obezbjeđivanja povoljnih beskamatnih kredita za građane, ciljevi programa Energy Wood su i smanjenje rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grijanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova staklene bašte kroz ugradnju sistema grijanja na biomasu.

Govoreći o postupku apliciranja za beskamatni kredit u okviru programa Energy Wood III, Radulović je objasnio da je procedura veoma jednostavna.

“Građanin prvo stupa u kontakt sa nekim od izabranih distributera/instalatera, od kojeg dobija preporuku koji sistem za grijanje bi bio najpogodniji za stambeni objekat u koem boravi. Nakon što izabere sistem, građanin od instalatera dobija ponudu za isporuku i ugradnju sistema, odnosno profakturu sa kojom odlazi u jednu od izabranih banaka, gdje aplicira za beskamatni kredit, kazao je Radulović.

Nakon što banka odobri zahtjev za kredit, kvalifikovani distributer/instalater ugrađuje sistem za grijanje u stambenom objektu korisnika, a klijent banci otplaćuje beskamatni kredit u jednakim mjesečnim ratama.

“Građanin vraća banci glavnicu kredita, dok kamatu i naknadu za obradu kredita banci plaća Ministarstvo ekonomije, zaključio je Radulović.

Informacije na jednom mjestu

Internet stranica Ministarstva ekonomije, kao i njen podportal www.energetska-efikasnost.me su mjesto na kojem će građani moći da nađu sve neophodne informacije o projektu Energy Wood III.

U onom trenutku kada krenemo sa realizacijom programa, građanima će na pomenutom sajtu biti dostupne sve informacije o tome
kod kojih distributera/instalatera mogu kupiti kotao ili peć za grijanje na pelet i briket, uporediti cijene i dostupne modele i tako izabrati najpovoljnije i najefikasnije za objekat koji žele da griju”, rekao je Radulović.

Na sajtu će, takođe, biti dostupne i informacije o bankama kod kojih se kreditna procedura može realizovati.

3,5 HILJADA EURA JE MAKSIMALNI IZNOS KREDITA KOJI SE MOŽE UZETI

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *