Goldman Sachs: Frankfurt postaje finansijsko središte umjesto Londona

Dodajte komentar
Frankfurt je postao sjedište finansijskih kompanija nakon Brexita, potvrdio je Goldman Sachs nakon potpisivanja zakupa novog kancelarijskog prostora u Frankfurtu.

– Goldman Sachs je potpisao novi ugovor o zakupu gornjih spratova “Marienturma” u Frankfurtu, novog poslovnog tornja koji je trenutno u izgradnji – navodi banka.

Deset hiljada kvadratnih metara koje će zauzeti američka investicijska banka u neboderu “Marienturm” omogućiće rad novih 800 službenika pored već 200 postojećih u Frankfurtu.

Goldman Sachs ranije je objavio namjeru da prebaci 1.000 radnika u njemački grad iz Londona, u reakciji na britansku odluku da napusti Evropsku uniju.  Kompanija je saopstila da će prebaciti skoro polovinu od svojih 6.500 radnika u Londonu u nekoliko kancelarija širom EU, uključujući Dublin, Pariz i Varšavu.

Goldman Sachs trenutno je još u procesu izgradnje novog evropskog sjedišta u Londonu, ali je zadržao opciju da iznajmi prizemni prostor koji mu na kraju neće biti potreban.

Banka je nekoliko puta tražila od britanskih političara da pregovaraju o višegodišnjem prelaznom periodu kako bi se ublažile ekonomske posljedice britanskog napuštanja Evropske unije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *