Marković: Stabilizovane javne finansije

Dodajte komentar

Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, koji će Vlada usvojiti do kraja mjeseca, biće održiv i razvojni, najavio je premijer Duško Marković. Podsjetio je i da Vlada po zakonu mora Skupštini da dostavi budžet do sredine novembra.

“Budžet za narednu godinu će biti zasnovan na tri elementa. Prvi je da moramo dalje nastaviti sa planom finansijske konsolidacije i obezbjeđivanja stabilnosti javnih finansija. To znači da se ne može zaduživati za potrošnju, već samo za razvoj”, kazao je Marković Radiju Crne Gore.

Dodao je da kada je u pitanju kapitalni budžet, da će biti prihvaćeni samo oni zahtjevi za koje postoje projekti.

“Kapitalni budžet više neće biti spisak želja iz lokalnih samouprava ili sa bilo koje druge adrese, već se mora imati projekat”, poručio je Marković.

Istakao je da Vlada realizuje sanacioni plan koji je usvojen uz ovogodišnji budžet, te da je do 29. septembra naplaćeno preko milijardu eura prihoda, što je tri odsto, odnosno 32 miliona više u odnosu na isti period lani.

Podsjetio je da je rast ekonomije u prvom kvartalu bio 3,2 odsto, a u drugom 5,1 odsto, te da raste stopa zaposlenosti, a istovremeno pada nezaposlenost.

“Svi pokazatelji govore da smo stabilizovali javne finansije, podstakli investicije, podigli rast i da dobijamo nova radna mjesta. U trećem kvartalu očekujem veći rast od pet odsto”, prognozirao je Marković.

On je rekao da je cilj Vlade u ovoj godini da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) zadrži da ne padne ispod četiri odsto.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *