A2A nije našla kupca za akcije

Dodajte komentar

Italijanska A2A za tri mjeseca otkako je istekao akcionarski ugovor nije našla kupca za svoje akcije u Elektroprivredi (EPCG), pa je Vladi otvoren put da po osnovu put opcije 41,7 odsto udjela u energetskoj kompaniji kupi za 250 miliona eura.

Iz Ministarstva ekonomije je “Danu” rečeno da je u skladu sa akcionarskim ugovorom, A2A po njegovom isteku imala rok od tri mjeseca da odluči da li da aktivira put opciju, koja podrazumijeva da Vlada preuzima akcije A2A za iznos od 250 miliona eura u sedam godišnjih rata.

Put opcija aktivirana je odmah po isteku ugovora i Vlada će do ugovorom definisanog roka donijeti odluku o načinu na ksji će ispuniti svoju obavezu kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Tri mjeseca od isteka ugovora i aktiviranja put opcije istekla su juče. A2A je kao savjetnika za prodaju akcija u EPCG angažovala investicionu banku Rotšild.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković je kazao da Vlada, nakon što Italijani nisu našli kupca za svoje akcije, mora odmah da stupi u kontakt sa A2A i da popriča o smanjenju cijene za kupovinu akcija.

Suština je da Vlada ispregovara avansno plaćanje i da pregovara sa A2A koja je to cijena koja bi se odmah isplatila Italijanima za akcije u EPCG. Pregovori o instant isplati A2A su sada najvažniji zadatak Vlade, a vjerujem i da Italijani imaju interes da se isplate odmah. Italijani su pogriješili sa ovim poslom u EPCG, u gubitku su stotine miliona eura i Vlada ima prostora da smanji cijenu i da za 200 miliona odmah dobije akcije A2A“, ocijenio je Miličković.

Kazao je da Vlada treba da nađe međunarodnu banku kod koje bi podigla kredit od 180 do 200 miliona eura i isplatila A2A, te da se za to zalažu manjinski akcionari.

“Vlada ima šest mjeseci da pregovara o diskontu, a istovremeno i da se zaduži i isplati A2A i postane skoro stopostotni vlasnik EPCG. Onda bi imali čistu situaciju u kojoj mogu razmišljati o daljim investicionim planovima PCG, tj. o Kruševu, Komarnici, Termoelektrani Pljevlja”, rekao je Miličković.

Manjinski akcionari, kako je kazao, nisu zadovoljni kako je Vlada vodila EPCG, jer nisu ni odgovorni ni stručni.

Međutim, ovo je toliko jasna situacija da Vlada nema alternativu osim instant ugovora zaključio je Miličković.

A2A upravlja EPCG od 2009. godine, kada je kupila oko 43 odsto akcija EPCG za 430 miliona eura. Upravljanje sa EPCG prije tri mjeseca je preuzela Vlada, kada su Italijani aktivirali put opciju.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *