Šaljete li CV kao Word dokument ili u PDF formatu?

Dodajte komentar

Svaka osoba koja traži posao zna da pisanje biografije zahtijeva dosta truda. Osim samog sadržaja, koji je, naravno, najvažniji, treba pripaziti i na druge sitnice kao što su font slova i boldanje određenih riječi, pod kojim nazivom sačuvati dokument , vizualni utisak i slično.

A uz to, važno je i u kojem formatu šaljete biografiju – je li to u Wordu ili u PDF-u.

Ponekad poslodavci u oglasu naglase da traže CV u PDF-u, ali kada to ne traže, postavlja se pitanje kakav CV poslati.

Zašto bi trebalo slati biografiju u PDF formatu?

Dva karijerna trenera Alex Durand i Theresa Merrill kazali su urednici The Musea Stacey Lastoe kako oni preporučuju da šaljete CV u PDF formatu, a razlog je sljedeći.

„Ako CV ostavite u nekom formatu koji može obraditi tekst, izlažete se mogućnosti i da ga neko slučajno promijeni“.

PDF-om ćete ostaviti utisak veće profesionalnosti, a i niko vam neće moći obrisati ili promijeniti ono što ste naveli u njemu, stoga je on u tom slučaju bolja opcija. Uz to, CV u PDF-u ljepše izgleda.

I ono najvažnije, CV u njemu uvijek isto izgleda, ma gdje god ga otvorili, dok s druge strane u Wordu ne mora nužno značiti da će dokument osobi koja otvara izgledati jednako kao i vama. Velika i mala slova, naslovi, paragrafi, sve se to može poremetiti na drugom računaru.

Ovo je važno posebno ako se javljate na poslove gdje želite da istaknete svoju kreativnost, pa da ne biste izazvali kontra efekt, radije pošaljite u PDF-u.

No, ipak prilikom odlučivanja o formatu CV-a razmislite i o tome hoće li vaš potencijalni poslodavac moći da otvori PDF.

Ako niste sigurni koji poslati, Merrill predlaže da pošaljete oba, ako recimo šaljete prijavu e-mailom. Ali kada se prijavljujete direktno na web stranici kompanije ili putem portala za traženje poslova, tada se obično od vas traži CVv napisan u Wordu.

Dakle, u zavisnosti od situacije i načinu na koji šaljete prijave, zavisi i u kojem ćete formatu poslati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *