Ilustracija

Finansijski izvještaji četiri najveće građevinske kompanije

Da je izgradnja stambeno-poslovnih objekata postala jedan od najunosnijih biznisa pokazuju finansijski izvještaji četiri najveće građevinske kompanije Zetagradnja, Čelebić, Normal kompani i Cijevna komerc.

Te četiri kompanije imaju neraspoređenu dobit od ukupno 76 miliona eura. To je dobit koja se akumulirala od osnivanja preduzeća. Najviše novca na raspolaganju ima Zetagradnja, čiji je vlasnik Blagota Radović, čak 54,4 miliona eura. “Čelebić, čiji je vlasnik Tomislav Čelebić, ima 5,1 milion, Normal kompani kojim gazduje Žarko Burić 6,1 milion, a Cijevna komerc Danila Petrovića 6,4 miliona, pokazuju izvještaji tih preduzeća za 2016. godinu koji su dostavljeni Poreskoj upravi, a u koje je “Dan imao uvid.

Ove četiri građevinske kompanije, koje su izgradile najveći broj stambeno-poslovnih preduzeća po Podgorici, u poslednje dvije godine imale su profit od skoro 20 miliona eura. U 2016. godini dobit ovih preduzeća je iznosila 10,5 miliona, a u 2015. devet miliona eura. I u ovom segmentu je prednjačila Zetagradnja koja je u poslednje dvije godine imala skoro 15 miliona profita.

Na 31. decembar prošle godine, ukupna imovina ova četiri preduzeća iznosila je 133 miliona, od čega je imovina Zetagradnje vrijedila 79,1 milion, a “Čelebića 40,7 miliona. Imovina Normala procijenjena je na 7,34 miliona, a Cijevne na skoro šest miliona.

Ukupni prihodi ova četiri preduzeća u prošloj godini iznosili su skoro 78,5 miliona eura. Od tog iznosa, Zetagradnja je prihodovala skoro 327 miliona, “Čelebić 24 miliona, Normal kompani 11,4 miliona, a Cijevna komerc 16,1 milion eura.

Prema podacima Monstata, bruto vrijednost proizvodnje građevinasrstva u 2016. godini iznosila je 786,1 milion eura i povećana je u odnosu na prethodnu godinu za skoro 250 miliona eura. Bruto dodata vrijednost u građevinarstvu lani je iznosila 222,2 miliona eura, što je za 85 miliona više nego u 2015. Građevinarstvo je činilo oko 5,5 procenata BDP-a.

Osnovani devedesetih

Sve četiri kompanije su osnovane devedesetih godina. Zetagradnja je najmlađe preduzeće od ova četiri, a ima najveći profit, akumuliranu dobit i imovina joj najviše vrijedi. Osnovana je 1998. godine.
Čelebić i Cijevna komerc su osnovani 1991, a Normal kompani 1992. godine.

Izvor: Dan

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.