Da li će Wall Street preživjeti prokletstvo sedme godine?

Dodajte komentar

Prema Hiršovoj analizi, tržište akcija je u oktobru 1987, 1997. i 2007. zabilježilo katastrofalne rezultate.

Period od kraja aprila do kraja oktobra se smatra najtežim periodom za za Dow Jones Industrial Average, kada se posmatraju istorijski sezonski uzroci, dok je za Nasdaq, period od kraja juna do kraja oktobra najgori kvartal u godini.

Ovi pokazatelji ukazuju da je ovu godinu obilježio neprekidni rast tržišta. U septembru je indeks Dow zabilježio rast od 2 odsto, S&P 1,6 odsto, a Nasdaq 0,4 procenta. Dow i S&P su na dobrom putu da ostvare šestu uzastopnu mesečnu dobit, dok je Nasdaq napredovao u posljednja tri mjeseca.

Kada je riječ o kvartalnim rezultatima, Dow je zabilježio rast od 4,83 odsto na zatvaranju u četvrtak, dok je S&P 500 porastao za 3,58 procenata,a Nasdaq za 5,1 odsto. Da sumiramo: S&P i Dow su na putu da zabilježe pozitivne rezultate u posljednjih osam kvartala, dok je Nasdaq zabilježio dobre rezultate u posljednjih pet kvartala.

Septembarski rast rezultata na Wall Street-u je posebno značajan iz istorijske perspektive. S obzirom da je septembar najčešće bio najgori mjesec za akcije, sa prosječnim gubitkom od 1,096 odsto (još od 1896. godine), akcije su prošlog mjeseca trendirale, čineći ovaj mesec najtišim septembrom, u smislu volatilnosti, u istoriji.

Naravno, “najgorih šest mjeseci” za Dow i S&P još uvjek nisu prošli, jer je pred nama oktobar koji nosi veliki rizik, pre nego što tržište akcija uđe u sezonski najpovoljniji šestomjesečni period od novembra do aprila.

“Tržište je možda uspješno uplovilo u najgori dvomjesečni period od avgusta do septembra, zasnovano na istorijskim performansama”, istakao je Džefri Hirš, izvršni direktor „Hirsch Holdings“-a, u postu za „Stock Trader's Almanac“ i dodaje:”Ako tržište akcija prijavi dobit i u oktobru i izbjegne proročanstvo oktobrofobije i ’prokletstva sedme godine’, to će biti dobra indikacija za očekivanu dobit u narednih šest mjeseci i tokom 2018. godine”.

Prokletstvo sedme godine se odnosi na to kako je tržište akcija, prema Hiršovoj analizi, u prethodne tri decenije, u godinama koje se završavaju brojem 7 (1987, 1997 i 2007) zabilježilo loše rezultate. Naime, predfinansijska kriza je okončana u septembru prije 10 godina, kada je indeks Dow opao za više od 12 odsto u odnosu na oktobar 1997. Pre trideset godina (1987.), oktobar je obilježio ’Crni ponedjeljak’, kada je Dow opao za 22 procenta, što je i dalje najveći zabilježen pad ovog indeksa.

Dešavanja u oktobru mogu donekle odrediti kako će izgledati sljedeća godina, s obzirom da je u dvanaestomjesečnom periodu nakon “najgorih šest mjeseci” (od maja do oktobra), tržište bilo pozitivno za 76,2 odsto vremena, a u proseku bilježilo srednju dobit od 12,8 odsto.

Izvor: MarketWatch

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *