Brajović: Petlja Smokovac u projektnom zadatku

Dodajte komentar

Petlja Smokovac nalazi su u projektnom zadatku i ponudi za gradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari, kao obaveza za projektovanje, saopštio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

„Demantovao sam novine koje su objavile potpuno neistinite tvrdnje, jer se petlja Smokovac nalazi u projektnom zadatku kao obaveza za projektovanje. Žao mi je, ali moram da konstatujem da je ovo nedobronamjerno i nestručno petljanjenje petlji, a nekima treba petlja da bi se vratili u parlament, suočili s nama i razgovarali o tome“, kazao je Brajović novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Slovačke, Andrejem Dankom.

Vijesti su u petak objavile da propustom Ministarstva saobraćaja, dok je njim rukovodio Brajović, u projektni zadatak i ponudu za gradnju prioritetne dionice autoputa nije uvrštena petlja Smokovac sa oko kilometar i po autoputa.

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), kako navodi list, zbog toga odbija da obavi te radove u okviru dogovorene cijene.

Brajović je saopštio da su autoput Bar-Boljari i njegova prioritetna dionica najuspješnija infrastrukturna priča i projekat prethodne i ove Vlade.

„Baš me interesuje što se sada to našlo u žiži interesovanja. To je projekat koji se i dalje dobro razvija. Postoji projektni zadatak i može se svako uvjeriti“, rekao je Brajović.

On je podsjetio da je ranije precizno saopšteno da će se autoput raditi iz nekoliko dionica.

„Prva je od Smokovca preko Uvača do Mateševa. Druga je od Mateševa do Andrijevice, a onda Smokovac – obilaznica Podgorice – Farmaci, pa Farmaci – Bar. Za početak ćemo praviti kopču magistralnog puta sa autoputem, jer u drugoj dionici se nastavlja od Smokovca dalje“, objasnio je Brajović.

On je rekao da je o projektu autoputa „toliko toga ispričano i pokazano“.

„To je projekat prilikom čije izrade se vodilo računa o svakom detalju do kraja odogvorno, a Vlada je bila informisana o svakoj sitnici. Kroz Zakon o autoputu to je projekat o kojem je najviše raspravljano u parlamentu“, zaključio je Brajović.

Gradnja prioritetne dionice, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova.

Izgradnja te dionice autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona USD na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *