Ako planirate da se posvetite rudarenju kriptovaluta razmislite o Ethereumu

Dodajte komentar

Rudarenje kriptovaluta je novi hit među onima koji žele da se domognu novca sa malo truda.

Međutim, rudarenjem kriptovaluta ne može svako da se bavi jer je riječ o utopiji dostupnoj samo manjem broju ljudi s mnogo znanja, resursa i adekvatnih sposobnosti. A prvi korak da to postignete je da izaberete pravu grafičku karticu, bez koje ovaj posao nema smisla.

Da biste generisali valutu, neophodno je da koristite resurse Vašeg računara, koji mora imati što jače komponente, a najvažnija je grafička karta, bez koje rudarenje može biti samo trošak.

Ukoliko ste razmišljali da se bavite rudarenjem kriptovaluta, računajte na to da ćete pored utroška struje, trošiti i sam računar, koji mora biti u maksimalnom pogonu 24 sata svih sedam dana u nedjelji. S obzirom da je Bitkoin vrlo popularan, on nije najbolji izbor za zaradu za početnike. Zato, ukoliko ste čvrsto riješili da se bacite u vode rudarenja kriptovaluta, predlažemo da odaberete Ethereum.

U smislu performansi, AMD-ova kartica Radeon RX Vega 64 je najbolji izbor, a košta od 500 do 700 dolara. Ova grafička karta ima performanse između 36,48 MH/s i 35,22 MH/s, a zahtijeva snagu od 400 vati, pod punim opterećenjem. Međutim, tu može nastati problem na duže staze, ako nemate na raspolaganju barem desetak računara i novac namijenjen za nepredviđene situacije. Ako je to slučaj, predlažemo da se opredijelite za grafičku kartu Nvidia MSI GTX 1080Ti Gaming X 11G, koja postiže 34,15 MH/s uz 333w, a koja košta između 750 i 860 dolara.

U praksi je potvrđeno da će prve dvije grafičke karte duže trajati, te neće biti potrebna sredstva za njihovo mijenjanje. Ipak, to je svejedno trošak koji treba imati na umu prije ulaska u ovaj posao, jer će Vam nepredviđeni troškovi značajno smanjiti krajnji trošak. Takođe, treba imati na umu da se gorepomenuto tiče samo Ethereuma i to prema trenutnim potrebama i uslovima na tržištu.

Bez barem pet računara sa najboljim mogućim hardverom za rudarenje i bez par hiljada dolara za vanredne troškove, nema smisla ulaziti u ovaj poduhvat. U suprotnom ćete ostvariti samo gubitke.

Izvor: ICT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *