Radulović: Prihodi gotovo milijardu eura

Dodajte komentar

Ovogodišnja ljetnja turistička sezona koja još uvijek traje je, kako je Pobjedi saopštio predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, više nego dobra, tako da se očekuje da će prihodi u odnosu na prošlu godinu biti veći za 10 odsto, što znači da se bliže milijardu eura. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma čekaju zvanične podatke iz Centralne banke, ali se takođe slažu da je sezona rekordna.

 “Biće oko 10 odsto više prihoda nego prošle godine, tako da je to blizu milijardu eura, s tim što se sezona još nije završila. Mi i dalje radimo i zarađujemo, biće posla i u novembru, nešto posla i u decembru, tako da ćemo tek krajem godine znati konačan rezultat. Ali rezultat prihoda uvećan za 10 odsto ne možemo pokvariti”, ističe Radulović.

Što se tiče sezone, on naglašava da se nijesmo proslavili poboljšanjem uslova.

“Ove godine se nijesmo spektakularno popravili. Buka, problemi sa taksijem, dosta prljavštine i smeća su problemi kao i prošle godine, ali daće bog biće bolje”, kazao je Radulović.

On objašnjava da uspjeh ovogodišnje sezone nije bio vezan za veliki broj sunčanih dana.

“Vrijeme može da utiče procenat dva na ukupan rezultat jer niko ne kupuje aranžman danas za sjutra nego ljudi planiraju odmor i po godinu dana unaprijed i koriste ga pa bilo kako daje vrijeme”, objašnjava Radulović.

On dodaje da su i ove godine hit bili Kolašin i Zabljak, ali da finansijski rezultati zavise od infrastukture.

“Infrastruktura nije dovoljno razvijena da bi to dalo puni efekat. Bila je gužva, bio je smještaj pun, ali dok se ne realizuju ozbiljni infrastrukturni objekti, tipa veliki restorani i hoteli, ne može se u finansijskom smislu postići veliki rezultat. Međutim dobro je što je krenulo”, kazao je Radulović.

On dematuje priču pojedinih stručnjaka da imamo kratku sezonu.

“Ove godine je sezona počela 28. aprila i do 7. novembra je relativna gužva. U predsezoni smo imali popunjenost između 80 i 100 odsto i u postsezoni do 7. novembra, takođe, će biti između 80 do 100 odsto. To je visoka popunjenost, sezona je produžena, tako da ove godine ne možemo reći da je ona kratka”, kazao je Radulović.

Ne bi smio da, kao neko ko sebe naziva ekspertom turizma, kako objašnjava, po špicu sezone cijeni ukupnu godinu.

 “Rezultat sezone se pravi kumulativno od 1. januara do 31. decembra, tih 40 ili 45 dana ne znače ništa ako nemamo dobro popunjen maj, jun, septembar, oktobar. Hotel Splendid je danas popunjen 82 odsto, Montenegro 100 odsto… to je slučaj i kod drugih primorskih hotela ističe”, predsjednik CTU.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *