Srbija: Uskoro „cash back“ – podizanje gotovine prilikom kupovine

Građani će uskoro tokom kupovine robe i usluga u trgovinskim objektima uz plaćanje platnom karticom moći da istovremeno podignu i gotov novac, najavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Ta uslugu, nazvana „cash back“ će biti moguća u svim prodajnim objektima koji imaju POS terminale, a plaćanje karticom i podizanje gotovine obavljaće se jednim korišćenjem kartice.

Maksimalni iznos gotovine koja se može podići uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavijesti potrošača.

NBS je podsjetila da prema pravilima rada kartičnih sistema najčešće se ne propisuje minimalna vrijednost robe koja se kupuje kao uslov da bi se isplatio gotov novac.

„Uvjereni smo da će stvaranje uslova za pružanje ove usluge doprinijeti većoj upotrebi platnih kartica i drugih savremenih oblika plaćanja, uz smanjenje obima sive ekonomije i podsticanje učešća građana u korišćenju finansijskih usluga, što su pretpostavke stabilnog i održivog privrednog rasta“, navodi se u saopštenju NBS.

„Cash back“ usluga ne zahtijeva izdavanje posebnog odobrenja trgovcima, jer ne predstavlja platnu uslugu na koju se primjenjuje Zakon o platnim uslugama.

 

Check Also

Montenegro Airlines osvježava flotu sa dva nova aviona

Montenegro Airlines će u aprilu svojoj floti dodati četvrti avion Embraer 195. Generalni direktor aviokompanije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *