Najgori savjeti za preduzetnike – II dio

Dodajte komentar

U nadi da će vam loši savjeti koje su dobili drugi preduzetnici, upitani od strane Fundere pomoći da sami uvidite njihove konstruktivnije alternative, a i da ih ne dajete drugim preduzetnicima čak iako su se u vašem iskustvu pokazali kao dobri, nastavljamo gdje smo stali i donosimo vam još sedam takvih priča.

7. „Tvoja ideja mora biti u potpunosti nova.”

„Najgori savjet koji sam ikad dobio bio je: „Osmisli ideju koja je izvan ovog svijeta, nešto što nikada do sada nisam vidio.” Šta taj savjet uopšte znači? Ova osoba bi mogla da mi kaže i da kupim listić za lutriju za slučaj da budem srećni dobitnik.

Kao suosnivač uspješnog i rastućeg biznisa, savjet koji bih radije dobio na početku je: „Koji problem pokušavaš da riješiš, zašto je to velik problem i koje vještine i resurse imaš da bi rešio taj problem?”

Postaviti ideje na ovaj način obezbjeđuje biranje onih koje imaju veću šansu za uspjeh. Radije bih veliki problem nekome predstavio kao rješiv, nego kao nešto što i nije pravi problem ili je nešto što se na taj način ne može riješiti.” – Enton Di Buncio, VIATechnik (COO)

8. „Posluj sa bilo kime.”

„Najgori savjet koji sam dobila bio je da gradim ogromnu mrežu kontakata. Dobila sam savjet da bi trebalo da radim sa bilo kime umjesto da ciljano razvijam svoju mrežu. Iscrpljivala sam se jureći okolo da steknem kontakte bez ikakvog targetiranja. Ono što bi bilo bolje – i što se za mene pokazalo kao dobro – je da se usmjerim i pronađem svoje mjesto na tržištu, a odatle i da gradim svoju mrežu.” – Lisa Čestain, Money Coach

9. „Nikada nemoj nikoga zaposliti.”

„To je bar lako, najgori savjet koji sam ikad dobio bio je: „Nikada nemoj nikoga zaposliti.”

Ovaj savjet me je iznenadio i nisam namjeravao da ga poslušam. Zapravo, oglušivanje o ovaj savjet bila je najbolja stvar za rast i uspjeh moje agencije.

Prilično je skupo oslanjati se samo na sebe za svaku odgovornost koju vaš biznis od vas zahtijeva. Umjesto reći nekome da ne zapošljava ljude, bolji je savjet upozoriti ga da na vrijeme počne da polako skalira i delegira pojedinačne zadatke pojedinačnim zaposlenima. Mali biznisi često griješe u tome što pokušavaju da zaposle superstarove koji mogu „da rade sve”, ali to se na kraju ne završi dobro. Pronađite talentovanu osobu koja ima iskustva u nekoj oblasti i želi da radi taj tip posla. Tako ćete izgraditi motivisan, snažan tim koji vas podržava i daje vam mir potreban za fokusiranje na ono u čemu ste najbolji.” – Džerald D. Vinči, Vinci Digital Marketing (vlasnik)

10. „Nikada nemoj imati poslovnog partnera.”

„Tokom godina sam dobio tonu loših savjeta, ali kao najgori izdvajam onaj koji kaže da izbjegavam da imam poslovnog partnera.

Iako sam siguran da su mnogi preduzetnici imali loša iskustva sa poslovnim partnerima, uspjeh koji je moja kompanija postigla je direktno i neraskidivo povezan sa mojim poslovnim partnerom. savjet koji bih mogao dati umjesto ovog koji sam dobio je: „Pronađi iskrenog poslovnog partnera sa različitim setom vještina, koji komunicira istim stilom kao i ti.” – Majk Katanja, PromotionCode (CTO)

11. „Zaposli što je moguće više ljudi.”

„Kada posao počne da se razvija, mnogi vlasnike malih biznisa savjetuju da počnu masovno da zapošljavaju. Bolji savjet je, zapravo, ne zapošljavati previše.

Imati dug platni spisak nije dobra stvar, a još je gore kada zaposleni nemaju posla tokom mirnijih peorioda. Umjesto toga, fokusirajte se na ključnu grupu zaposlenih i, ako i kada zapošljavate, tražite kandidate koji su na svojim prethodnim pozicijama pokazali inicijativu i pomagali u rješavanju problema.” – Debra Svini, MyCorporation.com (CEO)

12. „U redu je muljati sa činjenicama.”

„Najgori poslovni savjet koji sam dobio je da je u redu lagati u vezi sa detaljima vašeg biznisa – dok god ste u stanju da isporučite uslugu koju nudite. Ova osoba, moj tadašnji poslodavac, često je preterivao u vezi sa brojem zaposlenih koji su tada radili u firmi, što mi je uvjek išlo na živce. Radio sam u prodaji u ovoj firmi i često bih se našao u situaciji da objašnjavam potencijalnim i novim klijentima zašto su im stvari koje im je osnivač kompanije rekao neistinite. To je stvaralo atmosferu nepovjerenja koju je bilo teško prevazići.

Bolji savjet bio bi reći da je dobro gajiti profesionalan imidž kako bi se vaš biznis činio kao dobro organizovan i strukturisan, ali ne bi trebalo direktno lagati o činjeničnim informacijama kao što su broj zaposlenih, postojeći klijenti, partneri i prihodi. Naglasite svoje snage i istaknite ih u odnosu na slabosti.” – Lio Velder, ChooseWhat.com (osnivač)

13. „Uloži sve svoje resurse.”

„Najgori savjet koji sam dobila kao vlasnica firme bio je kada mi je neko rekao da moram da uložim sve da bih pobijedila svoju konkurenciju. Zbog toga smo odlučili da uložimo mnogo novca na mjesečnom nivou za Google oglašavanje i pokušamo da povećamo svijest o svom biznisu u odnosu na konkurenciju.

Nakon što smo nekoliko mjeseci radili stvari na osnovu tog savjeta, došli smo u veliki problem i borbu. Umjesto da smo odustali, uzeli smo stvari u svoje ruke i povukli te oglase. Na našu radost, mnogo posjeta na sajt je došlo organski, kroz druge marketinške napore. Od tada, savjete drugih ljudi uzimamo sa dozom rezerve i oslanjamo se na svoj osjećaj!” –  Neli Ejkalp, CorpNet (CEO)

Moja Firma

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *