Južna Koreja zabranila prikupljanje kapitala izdavanjem novih virtualnih valuta

Dodajte komentar

Južnokorejski finansijski regulator izvijestio je u petak da će zabraniti prikupljanje kapitala izdavanjem svih novih oblika virtualnih valuta, upozoravajući na mogućnost finansijskih prevara.

Sve vrste početnih ponuda digitalnih valuta (ICO) biće zabranjene jer trgovinu virtualnim valutama treba strogo kontrolisati i pratiti, pojašnjavaju u Komisiji za finansijske usluge.

“Čini se da je u svijetu učestalo prikupljanje kapitala početnom ponudom digitalnih valuta i naša je procjena da su ICO-i sve češći i u Južnoj Koreji”, ističe regulator u saopštenju nakon sastanka s predstavnicima ministarstva finansija, centralne banke i poreske uprave.

Najavljene su “oštre kazne” za finansijske institucije i sve učesnike u takvim projektima, bez navođenja bilo kakvih pojedinosti.

Odluka o zabrani ICO-a za potrebe prikupljanja kapitala i ulaganja u nove virtualne valute donesena je zato što vlada smatra da takvi instrumenti povećavanju rizik finansijskih prevara. Nadovezuje se na slične objave u SAD-u i Kini čije je regulatore zabrinuo pojačani obim trgovanja kriptovalutama.

Južnokorejski regulatori napominju da najavljena zabrana ne podrazumijeva da vlada implicitno prihvata trgovanje virtualnim valutama kao sastavni dio finansijskog sistema. Ističu da će nastaviti da prate tržište kako bi procijenili je li potrebna dodatna regulativa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *