Najgori savjeti za preduzetnike – I dio

Dodajte komentar

Mudar savjet uvjek je dobrodošao, zar ne? Bez obzira da li smo početnici ili već imamo prilično dobru ideju o tome kuda smo se zaputili i kako ćemo tamo da stignemo, savjet nam može pomoći da donesemo odluku, odnosno da izbjegnemo da baš svaku lekciju naučimo na sopstvenoj koži.

Međutim, šta je sa lošim savjetima? Da li i oni mogu da imaju neku vrijednost? To zavisi od mnogo stvari, a ponajviše od prostog pitanja – jesmo li loš savjet prepoznali kao takav na vrijeme? Sve u svemu, servis Fundera odlučio je da pita dvadeset preduzetnika da podijele koji je najgori savjet koji su dobili u svojoj karijeri. Evo prvog dijela liste.

1. “Nemoj da radiš previše.”

“Imao sam klijenta koji je takođe bio preduzetnik i jednom mi je rekao da je velika privilegija imanja sopsvenog biznisa to što ne moraš previše da radiš. On me je posavjetovao da sve delegiram drugim ljudima i da njima prepustim da se time bave.

Većina preduzetnika će vam reći da, kada započinjete bilo koji posao, vi ćete biti prvi na poslu svakog jutra i posljednji ćete odlaziti svake večeri, posebno na početku. Da sam poslušao savjet da se zavalim i oputim, ne bih opstao.” – Mark Tušera, Geeks Chicago.

2. “Nemoj se sprijateljivati.”

“Najgori savjet koji sam dobila je da ne radim sa prijateljima i da ne očekujem da mi bilo ko u poslu može biti prijatelj.

U realnosti, imala sam sjajna iskustva u radu sa prijateljima koji su u industriji u kojoj sam i ja, i stekla sam nekoliko novih u mojoj mreži saradnika (i takođe ih spojila). Mislim da je ovo svijet u kome se stvaraju pravi kontakti, a ne samo staromodna, “usluga za uslugu” razmjena.

Mislim da bi bolji savjet bio: “Sjajno je raditi sa prijateljima, ali ne zaboravi da odabereš sve svoje partnere pažljivo, budeš jasan sa očekivanjima i potom se usmjerite na ljude koje ste detaljno provjerili, ne samo kao prijatelje, već i kao profesionalce.” – Brenda Dela Kasa, DDC Digital Media, LLC (vlasnica)

3. “Drži se svog biznis plana od prvog dana.”

“Jedan od najgorih savjeta koje sam dobio [u ovoj firmi] došao je od ljudi koji su instistirali da napravimo zakucan, sveobuhvatni biznis plan od kog nećemo odstupati. Iako ima konceptualnog smisla u imanju plana – pošto njegovo pravljenje može pomoći da kritički mislite o svom biznisu – u stvarnosti pretrpan plan može biti previše posla. Najzad, postoji otprilike nula odsto šanse da se vaš plan od prvog dana potpuno poklapa sa onim 180. dana.

Vrijeme i fleksibilnost su dragocjeni kada osnivate firmu – i previše posvećivanja biznis planu lako može oduzeti mnogo vremena i energije, koji su se mogli potrošiti na stvaran biznis, učenje iz iskustva i nove pokušaje.” – Lauel Putnam, Quovo (CEO i suosnivač)

4. “Potreban ti je muškarac partner da bi uspjela.”

“Neko mi je jednom rekao da kao žena – posebno kao “obojena” žena – u tehnološkom poslu mogu pronaći investitore za svoju kompaniju samo ako imam muškarca kao poslovnog partnera. To ne može biti dalje od istine! Uspjela sam da pribavim investicije u vrijednosti od šest cifara sa svoju firmu. Bilo je teško, ali moja istrajnost je postala inspiracija mnogim ženama preduzetnicama.

Najviše bih cijenila savjet koji bi glasio otprilike: “Znaš šta, niko nije uradio ono što ti namjeravaš da uradiš i biće teško utabati stazu, ali jednom kada u tome uspiješ, postaćeš inspiracija mnogim ženama.” – Tamar Hagins, preduzetnica i vodeći stručnjak u oblasti tehnološke edukacije

5. “Bez obzira na sve, nećeš moći bez finansiranja sa strane.”

“Najgori poslovni savjet koji sam dobio došao je takođe od osnivača startapa, koji mi je rekao da naši poslovi nikada neće postati uspješni bez spoljašnjeg, odnosno finansiranja od strane investitora. Rekao mi je da nemamo nikakve šanse protiv drugih giganata u ovoj industriji bez najmanje 1.5 miliona dolara početnog ulaganja zato što nas niko neće shvatiti ozbiljno i taj novac nam je bio potreban za ljude i za preplavljivanje industrije marketinškom kampanjom.

Dečko nije bio u pravu. Nakon razgovora sa potencijalnim investitorima, nismo bili zadovoljni njihovim “planovima” za naš biznis i zato smo odlučili da se oslanjamo na minimalne finansijske resurse. To je napravilo razliku. Sada imamo više od 1.200 kupaca i više od 20.000 korisnika i rastemo svakog mjeseca, a poslujemo u plusu od četvrtog meseca postojanja.” – Džer Ker, Planning Pod (osnivač)

6. “Nikada nećeš uspjeti sam.”

“Najgori savjet koji sam dobio je da nikada neću uspjeti samostalno ili bez ičije pomoći.

Ako ste ekstrovert kog napaja rad u energičnom timu, to je dobar savjet. Ali to za mene nije bilo tačno. Kada sam konačno samostalno započeo posao, ubrzo sam napravio dosta novca i napredovao više nego u prethodnih dvanaest mjeseci.” – Tim Kar, WP Zinc (osnivač)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *