Zakupac Ulcinjske već bio poznat?

Dodajte komentar

Kompanija Karisma je tokom jula ove godine, 15-ak dana prije zaključenja tendera za izdavanje u zakup dijela imovine Ulcinjske rivijere, prodavala na internetu aranžmane za budući hotel Holidej vilidž koji najavljuju da će biti otvoren 2018. godine, na mjestu sadašnjeg hotela Ulcinjske rivijere Belvi.

To su juče “Vijestima” potvrdili iz ove kompanije dok je Ministarstvo održivog razvoja i turizma još u dilemi da li je tvrdnja o prodaji aranžmana istinita.

Na sajtu Karisme piše da je hotel za koji su prije zaključenja tendera prodavali aranžmane za 2018. smješten na Velikoj plaži, pet kilometara od ulcinjskog Starog grada.

“Hotel će biti otvoren 2018. godine s novim porodičnim sobama sa bazenima, dva ‘A la carte’ restorana, teniskim terenima, avanturističkim parkom i fudbalskim igralištem u punoj veličini, da ne pominjemo profesionalnu brigu o djeci”, navedeno je na sajtu Karisme.

Aranžmani su prodavani preko renomiranog turoperatora TUI Travel Ambera, zatim njegovog Firstchoicea, zatim Cheap Beach Holidaysa specijalizovanog za prodaju jeftinih aranžmana iako je Karisma u prvoj polovini ove godine obećavala elitni turizam u Ulcinju i megalomanske investicije za 2018.

“Zadovoljstvo nam je da otkrijemo novog člana First Choice porodice – Holiday Village Montenegro. Evo sve što treba da znate o uzbudljivom novom hotelu, gdje se nalazi i kako možete rezervisati da budete tamo sljedećeg ljeta”, napisala je Selina Akhtar, bloger First Choicea u blogu objavljenom na sajtu TUI Ambera 5. jula ove godne u kojem opisuje hotel.

Ministar turizma Pavle Radulović “Vijestima” je kazao da smatra da je Tenderska komisija, čiji je on predsjednik, Savjet za privatizaciju i u konačnom Vlada ispunili svoj zadatak.

Dodaje da smatra i da nije u nadležnosti bilo koje od navedenih institucija, odnosno tijela, da se bavi poslovnom politikom kompanije Karisma.

“Ukoliko je tvrdnja o prodaji aranžmana istinita, mislim da o motivima takve odluke odgovore možete dobiti isključivo od njenih donosioca, kompanije Karisma. Nemamo nikakav instrument kojim bi mogli uticati na njihovu poslovnu politiku, jednako kao što njihova poslovna politika ne može uticati na naš proces donošenja odluka, tako da ne vidim kako je tek sve to moglo uticati na treća lica i to u periodu kada niko nije znao koliko će potencijalnih ponuđača predati ponudu”, rekao je Radulović, odgovarajući na pitanja da li je Karisma unaprijed imala informacije da će biti jedini i izabrani ponuđač na tenderu i kako su mogli prodavati aranžmane za 2018. u “našminkanom” hotelu Belvi i da li misli da je investitor osvajanjam i ograničavanjem teritorije postojećeg hotela na internetu sa vizuelnim projekcijama, prije zaključenja tendera, na neki način suzio interesovanje ostalih investitora.

Konzorcijumu Karisma Hotels&Resorts u zakup na 30 godina dato je državno zemljište povšine 122.214 metara kvadratnih na kojem se nalazi kompleks hotela Olimpik i Belvi (depadansi Cer, Borik i Avala), restoran i drugi prateći sadržaji, vlasništvo Ulcinjske rivijere. Minimalna zakupnina iznosi 450 hiljada eura godišnje, a investicije od 2017. do 2019. godine 16,24 miliona eura.

Karisma : Ušli smo svjesno u poslovni rizik

Iz Karisme su, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, kazali da su realizovali promotivno-prodajnu kampanju za budući projekat Holiday Village Montenegro u Ulcinju, ulazeći svjesno u poslovni rizik i da su spremni da u slučaju nerealizacije, iz bilo kog razloga, snose potpunu odgovornost prema klijentima. “U pitanju je strategija koja nije nova, nego je dio poslovne filozofije naše i brojnih drugih kompanija. Za realizaciju popunjenosti kapaciteta hotela koji treba da se otvori u maju 2018. pre-sales kampanja, prema standardima modernog hotelskog poslovanja, mora početi najkasnije sredinom tekuće sezone. U suprotnom postoji rizik da bi čitava ili dio naredne sezone bio izgubljen, što cijenimo da bi bila velika šteta za nas i za grad Ulcinj, pa i crnogorski turizam, koji će realizacijom ovog projekta dobiti pozitivan turistički zamah na krajnjem jugu Crne Gore, tamo gdje je sada i potreban”, naveli su iz Karisme. Dodaju da se ovako, na osnovu tendera i vizuelizacija rade projekti i pre-sales aktivnosti svuda u svijetu. “ Pa smo, naravno i mi, u skladu da poslovnom strategijom, radili ovakve projekte u Hrvatskoj, na Karibima itd., na naš potpuni i sopstveni rizik”, rekli su iz Karisme.

Ugovor o zakupu potpisan u ponedjeljak bez prisustva  medija 

Radulović je otkrio da je ugovor o davanju u dugoročni zakup zemljišta i objekata Ulcinjska rivijere potpisan u ponedjeljak, sa čime javnost nije bila upoznata. Radulović tvrdi da je Tenderska komisija postupak sprovela u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini.

“Nakon što je Vlada na sjednici održanoj 21. septembra dala saglasnost na ugovor o zakupu i donijela odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta i objekata HTP Ulcinjska rivijera, ugovor je potpisan 25. septembra u Ulcinju. Želim da istaknem da je u prethodnom periodu interesovanje za zakup pokazalo više međunarodnih kompanija, te da smo u posljednih devet godina imali tri neuspješna tendera. Cilj nam je bio da dobijemo kvalitetnog i renomiranog investitora koji može da ispuni zahtjevne uslove koje smo postavili u pogledu upravljanja hotelskim kompleksima sa 4 i više zvjezdica, sa zahtjevnim ulaganjima u (zastarjele) objekte ove kompanije”, kaže Radulović.

Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *