Počinje panika: Od predstavljanja iPhonea 8 Apple pao skoro 10 posto

Dodajte komentar

Dionica Applea trenutno se trži pod 13,8 očekivanih godišnjih zarada što je najniže od februara.

Dionice američkih tehnoloških kompanija primjetno gube na vrijednosti posljednjih dana, a na pragu gubitka većeg od 10 posto našla se i dionica Applea. Dionica tehnološkog diva u odnosu na rekordni nivo postignut 1. septembra srušila se devet posto na 150,55 dolara.

Potvrda špekulacija

Tako joj za ulazak u područje korekcije koje se definiše kao pad od najmanje 10 posto nedostaje još vrlo malo. Pojeftinjenje dionice izazvala je zabrinutost da novi iPhone 8 neće privući poseban broj kupaca. Podsjetimo, taj telefon glavni je generator Appleovih prihoda. Špekulacije su dobile svojevrsnu potvrdu u medijskim natpisima objavljenima u ponedjeljak da je Apple poručio dobavljačima da uspore pošiljke za najskuplji iPhone X.

Po cijeni od 999 dolara taj model početkom novembra kreće u prodaju u SAD-u, a Apple je navodno dobio samo 40 posto komponenata koje se isprva naručene za proizvodnju. Kompanija je odbila da komentariše ove navode. Iako ulazak u korekciju na prvu loše zvuči, može značiti i da je dionica znatno povoljnija. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da se Apple trenutno trži po 13,8 očekivanih godišnjih zarada, najniže od februara.

Pod pritiskom i ostali 

Iako je otvaranje trgovanja u utorak sugerisalo blagi oporavak tehnološkog sektora, Apple nije jedina dionica pod pritiskom. Facebook je, recimo, u ponedjeljak pao gotovo pet posto i izgubio 20 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Od 68 dionica u sastavu S&P 500 tehnološkog indeksa, njih četvrtina je izgubila više od 10 posto vrijednosti. “Ovdje definitivno ima panike”, kaže za Reuters trgovac Wedbusha Joel Kulina. Tokom ove godine tehnološki S&P 500 skočio je 23 posto, a trenutno se trguje po 18,4 godišnjih zarada, blizu najviših nivoa od krize 2008. godine.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *