Opštine kasne sa plaćanjem poreza: Najgore na Cetinju, najbolji šavnik

Dodajte komentar

Četiri opštine značajno kasne sa plaćanjem reprogramiranih i novih poreskih obaveza državi i time krše ugovore sa Vladom, a to su Cetinje, Bijelo Polje, Kolašin i Plav, a tri djelimično – Mojkovac, Rožaje i Andrijevica.

Sedam opština redovno plaća sve dugove iz prethodnog reprograma ali imaju manja ili veća kašnjenja u isplatama novih poreskih obaveze. Samo Šavnik redovno izmiruje obaveze, dok Danilovgrad ima minimalna kašnjenja od dva-tri mjeseca.

To se može zaključiti iz podataka koje je Ministarstvo finansija dostavilo poslaničkom klubu SDP-a na zahtjev Raška Konjevića, a odnose se na 30. jun.

Uslov za plaćanje ranijih višemilionskih dugova opština za poreze i doprinose na rate je da one izmiruju redovno dugove po reprogramu i nove tekuće obaveze, ali je Vlada nastavila da gleda kroz prste.

Najgora situacija je kada je u pitanju Prijestonica Cetinje koja je kasnila sa isplatom pet rata iz prethodnog reprograma, a lokalna uprava i njena preduzeća i ustanove ne plaćaju redovno ni nove obaveze. Ukupan dug po ovom osnovu iznosio je 8,8 miliona eura.

Zaposlenima u lokalnoj upravi na Cetinju porezi i doprinosi nijesu uplaćivani za 12 mjeseci, a zaposlenima u Vatrogasnoj jedinici od kraja 2014. godine. Ukupan dug vatrogascima za poreze i doprinose iznosi 845 hiljada eura. U javnim preduzećima i ustanovama Cetinja doprinosi nijesu isplaćivani za period od osam do 12 mjeseci. Fudbalskom klubu Lovćen, koji je dio reprograma obaveza lokalne vlasti, plate zvanično nijesu isplaćivane od početka 2015. godine.

U Bijelom Polju uredno plaćaju reprogram, ali lokalna uprava i njena preduzeća i ustanove kasne i do godinu dana sa plaćanjem poreza i doprinosa. Sa predavanjem obrazaca za poreza i doprinosa kasne i do šest mjeseci. Ukupni dugovi državnoj kasi iznosili su 8,7 miliona eura.

Opština Kolašin i njene ustanove i preduzeća uredno plaćaju obaveze iz reprograma, ali kasne sa plaćanjem tekućih obaveza za poreze i doprinose od četiri mjeseca do godinu. Izuzetak je njena firma Kolturs “Vodenica”, koja nije imala uplata od 2015. godine.

Opština Plav redovna plaća obaveze iz reprograma ali kasni sa tekućim poreskim obavezama. Njene ustanove i preduzeća su podnijela zahtjev za reprogram ali sama Opština Plav nije. Posljednje plaćene obaveze odnose na kraj 2015. godine.

Mojkovac i njegove firme redovno plaćaju stare i nove obaveze, osim preduzeća Komunalne usluge koje ima dugove sa kraja 2015.

Opština Rožaje kasnila je sa jednom ratom starog reprograma i ne plaća nove obaveze od sedam do 12 mjeseci, ali je predala zahtjev za novi reprogram.

Iz Andrijevice redovno plaćaju osim Komunalnog preduzeća koje je kasnilo jednu ratu a tekuće obaveze plaća sa kašnjenjem od tri mjeseca.

Preostalih sedam opština Nikšić, Pljevlja, Ulcinj, Bar, Berane, Žabljak i Budva, redovno plaćaju obaveze iz prethodnog reprograma, a kasne sa tekućim zbog čega su zatražili novi reprogram.

Vlada je 2015. odlučila da zbog teške finansijske situacije dozvoli opštinama da reprogramiraju obaveze prema državi.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *