Švajcarski ABB kupuje dio General Electric-a

Švajcarski proizvođač opreme za elektrodistribucione mreže, ABB, objavio je da namjerava da preuzme segment za proizvodnju elektropreme za industrijske pogone i data centre američkog General Electric-a, kroz transakciju vrijednu 2,6 milijardi USD.

Akvizicija bi podrazumijevala i dugoročno korišćenje GE brenda i strateško partnerstvo, navodi se u ABB-ovom saopštenju. Švajcarska kompanija se nada da će joj akvizicija ovog segmenta za proizvodnju elektropreme, koji je prošle godine ostvario prihod od 2,7 milijardi USD, donijeti uštede od 200 miliona USD godišnje pet godina nakon preuzimanja, i istovremeno izgraditi bolju poziciju na sjevernoameričkom tržištu i omogućiti pristup razgranatoj bazi električnih instalacija na globalnom nivou koju poseduje GE.

Takođe, na ovaj način ABB bi postao drugi proizvođač elektroopreme u svijetu, nakon francuskog Schneider Electric-a. ABB planira da kupovinu finansira gotovinom, bez prikupljanja dodatnog kapitala, pa je prethodno objavljeni plan za otkup sopstvenih akcija u visini od 3 milijarde USD stopiran. Na jučerašnjem trgovanju, akcije ABB-a ostale su nepromijenjene na 23,93 CHF.

Check Also

Prijavite se za besplatnu online radionicu „Google alati u turizmu“

ICT Hub, u saradnji sa partnerima JS Guruom iz Bosne i Hercegovine i Digitalizuj.Me iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *