Odloženo ročište u sporu Kaspia Property Holdings – Atlas banka

Dodajte komentar
Atlas banka u Podgorici

U Privrednom sudu juče nijesu saslušani svjedoci i nastavljena rasprava u sporu arapske firme Kaspia Property Holdings koja je tužbom tražila da joj Atlas banka isplati 12,5 miliona eura jer se zbog, kako je navedeno, bolesti i neophodne hiruške intervencije u sudnici nije pojavio predsjedavajući Atlas grupe Duško Knežević.

Knežević je sudu, prema riječima sudije Zorana Ašanina, još 18. septembra dostavio obavještenje zajedno sa medicinskom dokumentacijom prema kojoj će zbog neophodne hiruške intervencije biti odsutan tri-četiri sedmice. Spremni za svjedočenje juče su bili bivši direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i bivši zaposleni Nikola Vujošević, ali je sudija Ašanin odlučio da istog dana moraju biti saslušani svi svjedoci zbog čega je ročište odložio za 25. oktobar.

Kaspia traži 12,5 miliona eura, jer joj Atlas banka toliki iznos navodno nije isplatila nakon aktiviranja sporne bankarske garancije u julu 2015. godine. Privredni sud je krajem prošle godine odbio tužbeni zahtjev, ali je Apelacioni sud poništio to rješenje zbog čega suđenje mora biti ponovljeno.

Viša sudska instanca utvrdila je, međutim, da prvostepeni sud tokom postupka nije sproveo sve dokaze, kao i da se u presudi pozvao na odredbe međunarodnog prava koje regulišu pitanje bankarskih garancija, a ne crnogorskog prava koje je bilo ugovoreno u ovom slučaju.

Iako je rasprava u ovom sporu zapisnički vrlo brzo odložena, nije u sudnici izostalo verbalno prepucavanje među strankama, ali i ozbiljni prigovori tužioca na način kako sudija vodi ovaj spor.
Advokat Kaspia Property Holdings Zoran Milić više puta je juče prigovorio sudiji Ašaninu, i na kraju nije želio da potpiše zapisnik jer u njemu nije bio unijet “nijedan prigovor”.
“Hoćemo li da radimo po zakonu”, pitao je više puta Milić i izrazio “sumnju u pristrasnost” sudije.
Ašanin ga je podsjetio da ima zakonom predviđena mogućnost i za slučaj ako sumnja u njegovu pristrasnost.

Predsjedavajući Atlas grupe Knežević, kao fizičko lice, nije vratio 12,5 miliona eura Kaspia Property Holdings, a sporna bankarska garancija (br AB2005/15) izdata je upravo u njegovu korist, da će arapskoj firmi registrovanoj u Dubaiju vratiti dug. Prema spisima predmeta, spornu bankarsku garanciju je 20. maja 2015. potpisao bivši izvršni direktor te banke Đorđe Đurđić. Iz Atlas banke više puta tokom suđenja su saopštili da nije izdata garancija već njen nacrt što je neobavezujući pravni akt. Đurđić je po izbijanju afere još prošle godine napustio Atlas banku, ali i Atlas grupu u kojoj je godinama bio na nekoliko visokih pozicija. Advokat tužioca kazao je juče da je preminuo direktor i ovlašćeni zastupnik Kaspia Property Holdings i predložio da svjedoči Ros Hangtinton, što je sudija Ašanin najprije i unio u zapisnik. Milićevom predlogu, međutim, usprotivio se advokat Atlas banke Igor Martinović koji je objasnio da u trenutku zaključenja ugovora predloženi svjedok nije bio ni zaposlen u kompaniji Kaspia, niti učestvovao u pregovorima, zbog čega je predložio da svjedoči predstavnik Kaspie Robert Johan Baker. Sudija je uvažio sugestiju punomoćnika tuženog i umjesto Hangtintona odredio da svjedoči Baker.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *