CBCG: Bankama rečeno da obustave izvoz poslova

Centralna banka (CBCG) obavijestila je banke da do usvajanja izmjena Zakona o bankama obustave eksternalizaciju, odnosno povjeravanje dijela poslova trećim licima, zbog čega je dio radnika ostajao bez posla.

Iz CBCG su Pobjedi kazali da će eksternalizacija ili outsorsing, koja je sve prisutnija u jednom broju banaka, biti uređena novim zakonom.

„Obavijestili smo banke da eventualnu namjeravanu eksternalizaciju odlože do usvajanja zakona. Precizno uređenje poslova koji se mogu eksternalizovati i postupak izdavanja odobrenja biće dodatno regulisani odlukom koja će biti donesena nakon usvajanja zakona“, rekli su iz CBCG.

Oni su dodali da je izmjenama Zakona o bankama, koji je u proceduri, utvrđena obaveza banaka da za poslove koje imaju namjeru da eksternalizuju moraju prethodno pribaviti odobrenje CBCG.

Sindikat banaka je kroz primjedbe na izmjene zakona tražio da se u tekst unese da poslovi platnog prometa, kreditnog i operativnog rizika, komercijani i poslovi informacionih tehnologija ne mogu povjetiti osobama i kompanijama izvan banke.

Oni su predložili i da se u zakon ugradi da banka ne može povjeriti poslove stranoj kompaniji, odnosno nerezidentu.

U Sindikata smatraju da ta pojava nema uporište u zakonu, a u CBCG da eksternalizacija važećim propisima nije zabranjena.

„Sadašnji regulatorni okvir ne propisuje zabranu eksternalizacije određenih poslova. To znači da se pojedini eksternalizovani poslovi ne bi mogli tretirati kao kršenje propisa. Poslove koje banke mogu povjeriti specijalizovanim licima u ovom trenutku je djelimično obuhvaćeno Zakonom o bankama“, objasnili su iz CBCG..

Pobjeda

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

3 KOMENTARI

  1. Konacno guverner i veceguvernerka donose strogu preporuku koja je realno trzisni regulatorni iskaz. Prijatno iznenadjenje (hvala), jer su banku koja tekuce siluje propise CG u vezi ozbiljnog bankarskog poslovanja, a zbog sopstvenih menadzerskih neznavenosti koje su proizvele trosak od dva miliona prevare iz prodajnog dijela, doveli u stanje da mora da razmisli da li zeli da nastavi da ima licencu, a da bude banka koja ima loseg menadzera i nasilnicko odeljenje lazova i prevaranata iz prodaje, a sve ostalo da presele u Indiju.

    Koliko je trebalo vremena da Zugic shvati da je dao slijepo povjerenje nekome ko to ne zasluzuje. Mozda i CG bezbjednjaci shate da su bacili visegodisnje resurse kada su prljali nekoga ko je samo uneredjivao trziste, a nije ga cinio neutralno stabilnim a sto je kao njima bio cilj.

  2. A sta Je Sa faktoring firmama za koje uskoro treba da se donese zakon? Zasto I njima to ne staviti u zakon koji je u izradi- Jos je na vrijeme. I te firme Imaju outsourcing koji je znacajan a Sve na ustrb radnika! Podaci koji si znacajni a koji trebaju da idu/ ili vec idu izvan zemlje…

  3. Osnovne vrijednosti EU su slobodan tok: kapitala, ljudi, usluga, roba. Ne postoji ni teotetska sansa da se zabrani izvoz poslova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.