ECB će do 2020. uvesti novu referentnu kamatnu stopu

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je najavila da će do 2020. godine uvesti novu referentnu kamatnu stopu za prekonoćne pozajmice nakon niza skandala s manipulacijama Euriborom i neuspjelog pokušaja bankarskog sektora da osmisli reformu sistema.

Kamatna stopa na neosigurane prekonoćne pozajmice biće dopuna postojećim ključnim kamatnim stopama i u potpunosti će se temeljiti na objavljenim transakcijama, navodi se u ECB-ovom saopštenju.

Kamatne stope u međubankarskom kreditiranju, poput Evropske međubankovne kamatne stope (Euribora) i njenog londonskog pandana Libora, koriste se za utvrđivanje cijene finansijskih izvedenica čija vrijednost se mjeri u milijardama eura a u nekim zemljama služe i za utvrđivanje kamatnih stopa na hipotekarne kredite.

Centralne banke i regulatori širom svijeta odlučili su da kreiraju alternativne ključne kamatne stope, nastojeći da reformišu sistem nakon optužbi da su komercijalne banke manipulisale kamatnim stopama.

ECB je preuzeo inicijativu nakon ovogodišnjeg neuspjeha plana da se reformira Euribor, uz prigovore komercijalnih banaka da bi novi sistem baziran na transakcijama pretjerano uticao na nivoe kamatnih stopa, oscilacije i obim transakcija.

“Kamatna stopa biće kreirana do 2020. godine i biće dopuna postojećim referentnim kamatnim stopama koje kreira privatni sektor i služiti kao svojevrsna potporna kamatna stopa”, stoji u saopštenju ECB-a.

Dodaju i da će se nova kamatna stopa “u potpunosti temeljiti na eurskim transacijama o kojima izvještavaju banke u skladu s ECB-ovim standardima statističkog izvještavanja o transakcijama na tržištu novca”.

ECB će ključna obilježja nove kamatne stope objaviti iduće godine, a potom će od banaka tražiti povratne informacije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *