Raspisan javni poziv za podršku razvoju preduzetništva

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije danas je, u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), raspisalo javni poziv za učešće u programu Podrška razvoju preduzetništva radi pružanja finansijske i nefinansijske podrške svim zainteresovanim koji planiraju da počnu sopstveni biznis ili unaprijede postojeće poslovanje.

Program je namijenjen preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, koja su 100 odsto u privatnom vlasništvu i koja posluju kraće od godinu od podnošenja zahtjeva za učešće u programu.

Program je namijenjen i budućim preduzetnicima koji žele da razviju preduzetničke ideje i ženama koje žele da obezbijede egzistenciju i samostalnost osnivanjem sopstvenog biznisa.

Program je namijenjen i osobama sa invaliditetom, kao i onima koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Krediti koji se odobravaju biće finansirani iz sredstava IRF-a kroz direktno finansiranje.

Iznos kredita je do 50 hiljada eura, kamatna stopa 2,5 odsto na godišnjem nivou uz proporcionalni sistem obračuna kamate, grejs period do četiri godine, a rok otplate do 12 godina, uključujući grejs period.

Minimalni iznos kredita za koji se može aplicirati je deset hiljada eura.

“Za subjekte koji projekte realizuju u opštinama sjevernog regiona i onima ispod prosjeka razvijenosti na nivou Crne Gore, kamatna stopa iznosi dva odsto na godišnje uz proporcionalan način njenog obračuna”, navodi se u pozivu.

Krediti su namijenjeni za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva bez ograničenja.

IRF može finansirati do 75 odsto vrijednosti ukupne investicije. Podnosioci zahtjeva za kredit mogu sopstveno učešće u iznosu do 25 odsto vrijednosti ukupne investicije obezbijediti u roku od godinu od zaključenja ugovora o kreditu.

Potencijalni korisnici kredita prijavnu dokumentaciju mogu preuzeti na arhivi Ministarstva ekonomije ili na sajtu. Prijavni formular sa pratećom dokumentacijom dostavljaju se lično ili preporučenom poštom na arhivu Ministarstva do 6. oktobra do 15 sati.

Nakon završenog javnog poziva Ministarstvo, odnosno Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, pozvaće sve kandidate da pohađaju obuku za pokretanje i vođenje biznisa, po unaprijed utvrđenim modulima.

Podnijete prijave ocjenjuje komisija formirana u okviru Ministarstva, Direkcije i IRF-a u skladu sa kriterijumima.

Kriterijumi za ocjenu biznis ideje su kvalitet, izvodljivost i inovativnost biznis ideje, ekonomsko-finansijski pokazatelji, posjedovanje preduslova za razvoj biznisa, broj novozaposlenih radnika, razvojni karakter projekta i nerazvijenost područja.

IRF će, na osnovu predloga Ministarstva odnosno Direkcije, a u skladu sa svojom poslovnom politikom, donijeti konačnu odluku o odobravanju kreditnih sredstava.

Pravo na kredit ne postoji, već IRF na osnovu svakog pojedinačnog zahtjeva donosi posebnu odluku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *