Manjinski akcionari EPCG traže deblokadu akcija A2A

Dodajte komentar

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković tražio je od predsjednika vijeća Višeg suda Borisa Savića da odbije zahtjev Specijalnog tužilaštva za blokadom akcija A2A u EPCG nakon što su Italijani ponudili povraćaj opljačkanog novca na ime lažnih konsultantskih usluga.

“Odbijanjem povraćaja novca tužilaštvo nanosi nesagledivu štetu Crnoj Gori. Umjesto da prihvati povraćaj opljačkanog novca od strane A2A sa računa EPCG, državna tužiteljka Stojanka Radović opstruira već dogovorenu izlaznu opciju A2A iz EPCG, što nije državni interes. Obrazloženje Radovićeve da za opljačkanih 18 miliona eura blokira svih 250 miliona eura, jer varira cijena na berzi sa tri na 2,6 eura po akciji je teška besmislica i nebuloza”, naveo je Miličković u otvorenom pismu Saviću.

Udruženje je, kako je kazao, od starta dolaska A2A 2009. godine znalo da su na koruptivan način dobili tender i da će odmah posrnuti za kriminalnim radnjama kako bi vršili povrat investicionog novca, što se nažalost odmah i potvrdilo u praksi kada su počeli nelegalno izvlačiti milionske iznose sa računa EPCG. Kazao je da Udruženju pripada 10 odsto ili 1,8 miliona, te da će ih donirati u “NVO ZA ŽRTVE REŽIMA.

“Sugerišemo da odbijete zahtjev SDT za blokadom svih akcija, natjerajte tužioca da prihvati povraćaj novca koji nude Italijani, odustanite od progona italijanskog menadžmenta kao znak dobre volje za instant raskid ugovora ove “vanprirodne bračne zajednice između Vlade i A2A, budite humani i prema A2A jer je ovo i za njih višegodišnja neslavna avantura sa milionskim gubicima. Dajte svoj doprinos i njima da sa manjom štetom napuste Crnu Goru isplaćujući ih u cjelokupnom iznosu sad i odmah, a ne da čekaju svoj novac 8 godina, svakako uz odgovarajući diskont”, rekao je Miličković.

Tražio je i da se obustavi krivično gonjenje protiv troje crnogorskih državljana osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u slučaju konsultantskih usluga. Vijeće će donijeti odluku tokom ove ili početkom naredne sedmice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *