Intenzivirani pregovori sa Škodom Praha

Dodajte komentar

Pregovori predstavnika kompanije Škoda Praha i Elektroprivrede Crne Gore su posljednjih dana intenzivirani, u pravcu postizanja finalnog dogovora o realizaciji projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja – rekao je Pobjedi predsjednik Upravnog odbora EPCG Đoko Krivokapić.

On podsjeća da je nakon što su sa Škodom Praha septembra 2016. godine u Pljevljima potpisani Ugovor o izradi glavnog projekta i Ugovor o izvođenju radova, a predstavnici Češke eksportne banke i osiguravajuće institucije EGAP odustali od finansiranja projekta izgradnje bloka 2 TE Pljevlja, EPCG nastavila pregovore sa Škodom radi obezbjeđivanja finansiranja i utvrđivanja alternativnog modela i uslova finansiranja projekta.

– Sve se radi u skladu sa postupkom izbora partnera za realizaciju izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, kao i uporedne aktivnosti na obezbjeđivanjuodobravanja Elaborata o procjeni uticaja bloka 2 TE Pljevlja na životnu sredinu, pripremi tenderske dokumentacije za izbor inženjera projekta, usaglašavanju dugoročnog ugovora za isporuku uglja za TEPljevlja – kaže Krivokapić ističući da je Škoda Praha izabrala kompaniju Dženeralelektrik za partnera na realizacijitog projekta.

POBJEDA: Na koji način EPCG planira da, tokom realizacije tog projekta, kao i tokom ekološke sanacije prvog bloka, odgovori zahtjevima najavljenih, strožih direktiva EU u oblasti ekologije?

KRIVOKAPIĆ: Nesporna je činjenica da se elektroenergetski sektor u Crnoj Gori, u jednom segmentu, može razvijati kroz dodatnu ekonomsko-ekološku opravdanu eksploataciju uglja i proizvodnju električne energije u pljevaljskompodručju.

Dakle, izgradnja drugog bloka biće u skladu sa garantovanim uslovima i standardima EU za tehnologiju sagorijevanja uglja. Bilo koji partner u projektu biće obavezan da ponudi tehničko rješenje koje obezbjeđuje zadovoljenje još strože granične vrijednosti emisija dimnih gasova koje se planiraju nakon 2021. godine.

EPCG je zato u javnom pozivu za odabir projektanta idejnog projekta, čak i za ekološku rekonstrukciju Bloka I, tražila prijedlog tehničkog rješenja uzimajući u obzir i strože granične vrijednosti emisija predviđene najnovijim standardima.

Plan je da EPCG uđe u potpunu ekološku rekonstrukciju prvog bloka i u narednih nekoliko godina u tu svrhu biće uloženo oko 40 miliona eura.

Podsjećam, primjena novih direktiva u zemljama EU očekuje se tek od 2021. godine, a za zemlje koje su u procesu pridruživanja EU, kao što je Crna Gora, tek se očekuje tačno definisanje datuma od kada će se primjenjivati nove granične vrijednosti.

POBJEDA: Duži period hidrometeorološke prilike ne idu naruku proizvodnji električne energije u hidroelektranama. Hoće li deficit električne energije predstavljati problem za kompaniju?

KRIVOKAPIĆ: U tom segmentu poslovanja okolnosti nam nijesu bile nimalo naklonjene.

Veoma loša hidrološkasituacija koja traje faktički višeod godinu, prozrokovala jenedostatak dotoka pa je prepolovljena proizvodnja električne energije iz hidroelektrana.

Od početka 2017. godineHE Perućica je proizvela 295.159 MWh ili 42 odsto manje nego u istom periodu 2016, a HE Piva 256.638 MWh ili 50 odsto manje u odnosu na uporedni period 2016.

Nažalost, taj trend nastavio se tokom ljeta, a kako prognoze za naredni period nijesu ništa bolje, to znači da smo opredijeljeni da nedostajuću energiju nabavljamo od ino isporučilaca.

Napominjem da sada okosnicu proizvodnje čini TE Pljevlja, a u korektnom iskazu domaću energiju dobijamo i od vjetroelektrana na Krnovu.

Dakle, TE Pljevlja, u ovakvim periodima, predstavlja oslonac elektroenergetskog sistema, kao što je bio slučaj i tokom januara i februara, kada su bile ekstremno niske temperature.

To je dodatni input da Crna Gora mora stvoriti uslove za razvoj termoenergetskog sektora. Te okolnosti odraziće se na finansijsko poslovanje EPCG.

Izvjesno je i da će, ako se taj trend nastavi u preostalom dijelu godine, kompanija imati određeni poslovni gubitak.

POBJEDA: Da li se povećava stopa naplate?

KRIVOKAPIĆ: Iako sve kategorije potrošača EPCG duguju oko 177 miliona eura, od čega dug domaćinstva iznosi 128 miliona, finansijska situacija u EPCG je potpuno stabilna.

Stopa naplate faktura raste a broj domaćinstava koja redovno izmiruju obaveze je na rekordnom nivou od oko 185.000 domaćinstava (55,5 odsto).

POBJEDA: Kako gledate na položaj EPCG na energetskom tržištu Evrope? Da li će novoosnovana Berza električne energije uticati na poslovanje EPCG?

KRIVOKAPIĆ: Energetski položaj naše države tek treba da dođe do izražaja nakon završetka transbalkanskog koridora i podmorskog kabla koji će povezati jug Italije sa cjelokupnim Balkanskim poluostrvom, što Crnoj Gori daje nemjerljiv potencijal da postane energetsko čvorište i tako zauzme značajno mjesto u regionu.

Imenovan je odbor direktora i izvršni direktor Berze električne energije, a berza je u fazi izrade i usvajanja kompanijskih akata, pravila o radu berze, itd.

Njenim osnivanjem suštinski su stvoreni uslovi za bolje i konkurentnije tržište električne energije kod nas, a samim tim i bolje valorizacije našeg potencijala.

Cilj berze je uspostavljanje efikasnog i likvidnog tržišta kao preduslova za koristi koje će imati krajnji kupac, jer se sa električnom energijom trguje kao svakom drugom robom i ovim se taj postupak diže na znatno viši nivo, podstičući konkurentnost i transparentnost cijelog postupka.

O restrikcijama nema govora

POBJEDA: U kojoj mjeri loša hidrološka situacija može uticati na sigurnost snabdijevanja kupaca i eventualno na cijenu električne energije za krajnje kupce?

KRIVOKAPIĆ: Ova situacija ni u kom slučaju ne može uticati na sigurnost snabdijevanja kupaca, jer ekstremne situacije nijesunepoznanica za EPCG.

Bez obzira na smanjenu prozvodnju hidroelektrana, sve potrošače u Crnoj Gori bez ikakvih problema sigurno snabdijevamo električnom energijom, iako smo, shodno odluci RAE, a vezano za cijenu energije koju isporučujemo našim kupcima, trenutno u znatnom minusu zbog skupe uvezene električne energije.

Ali ipak, o restrikcijama u snabdijevanju električnom energijom krajnjih kupaca, kada je u pitanju EPCG nema ni govora, snabdijevanje je redovno, a tako će biti i u narednom periodu.

Podsjećam, shodno Zakonu o energetici, proizvodnja nema direktan uticaj na cijenu električne energije za građane i da eventualno povećanje cijene energije ni u kom slučaju neće biti prouzrokovano tim okolnostima.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *