Budžetom nisu predviđena sredstva za formiranje fonda za oživljavanje tržište kapitala

Dodajte komentar

Vlada će u narednom period kroz analize i projekcije utvrditi da li je i u kojoj mjeri realno da ona učestvuje u osnivanju fonda koji bi pospješio trgovanje na tržištu kapitala, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje da lije prihvatljiv predlog direktora Montenegroberze Gojka Maksimovića da Vlada, Centralna banka i investitori osnuju fond koji bi ulagao u akcije malih i srednjih preduzeća.

Podsjetimo da je Maksimović nedavno za Pobjedu kazao da bi i u Crnoj Gori bilo djelotvorno formiranje fonda poput onog u Mađarskoj, koji je sa 70 miliona eura pospješio tržište kapitala u toj zemlji.

Zakon

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da Zakonom o budžetu za tekuću godinu nijesu predviđena sredstva za formiranje takvog fonda. U ovom Vladinom resoru sve nade polažu u novi zakon o tržištu kapitala koji je u pripremi.

“Tim zakonom će se u potpunosti zamijeniti važeći Zakon o hartijama od vrijednosti, i dodatno urediti: vrste finansijskih instrumenata, emisija hartija od vrijednosti, organizacija i poslovanje investicionih društava, regulisati tržište kapitala, sekundarno trgovanje hartijama od vrijednosti, registracija finansijskih instrumenata, kliring, saldiranje i registracija transakcija finansijskih instrumenata, objavljivanje finansijskih i drugih podataka i izvještavanje emitenata i drugih učesnika na tržištu kapitala; zabrana zloupotrebe na tržištu kapitala. Predložena rješenja će biti usmjerena na stvaranje integrisanog finansijskog tržišta na kome su investitori efektivno zaštićeni i na kome je očuvana efikasnost i jedinstvenost tržišta”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

U korak sa EU

Predlog zakona će biti usklađen sa zakonodavstvom EU koji uređuje ovu oblast.

“Namjera novog zakona je da se na sveobuhvatan i konzistentan način, a u skladu sa odgovarajućom domaćom i međunarodnom regulativom iz ove oblasti, uredi trgovanje hartijama od vrijednosti emitenata, osnivanje i poslovanje svih učesnika na tržištu, transparentnije, sigurnije i efikasnije funkcionisanje samog tržišta kapitala, te bolja zaštita klijenata i efikasniji nadzor regulatora”, kažu u Ministarstvu.

Oni nijesu naveli kada očekuju usvajanje ovog zakona, a kažu da će se njegovim stupanjem na snagu stvoriti preduslovi za intenzivnije tržišne aktivnosti.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *