Ryanair otkazuje stotine letova, dionice tonu

Dodajte komentar

Cijena dionice niskotarifne avio kompanije Ryanair u ponedjeljak je pala 3 posto, nakon što je kompanija objavila da do kraja oktobra namjerava da otkaže između 40 i 50 letova, što će omesti stotine hiljada planiranih putovanja.

Iz Ryanaira su poručili da se bore s nedostatkom radnog osoblja zbog starih godišnjih odmora koji se moraju iskoristiti do kraja godine. Pritom su kazali da je broj otkazanih letova, s kojima se odmah započelo, neprihvatljiv za korisnike.

Ako aviokompanija u slijedećih šest nedjelja otkaže 40 letova dnevno, time će biti pogođeno oko 285 hiljada planiranih putovanja, uz pretpostavku da je popunjenost aviona 90 posto. Tim putnicima će biti ponuđeni drugi letovi ili povraćaj novca.

U nedjelju je kompanija otkazala 82 leta, nakon što je priznala da je ‘zabrljala’ u planiranju godišnjih odmora pilota. Kenny Jacobs iz odjela marketinga je kazao da su oštećeni putnici s rezerviranim kartama do 20. septembra obaviješteni o otkazivanju.

Pogriješili smo u planiranju godišnjih odmora pilota i intenzivno radimo na otklanjanju greške”, rekao je.

Kompanija mijenja svoju fiskalnu godinu, koja se trenutno vodi od aprila do marta, a ubuduće će biti od januara do decembra. Kako pojašnjavaju iz Ryanaira, ta promjena znači da piloti moraju svoj godišnji odmor iskoristiti u septembru i oktobru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *