Evropi će do 2030. godine trebati 1,3 miliona punionica za električna vozila

Dodajte komentar

Velike svjetske naftne kompanije, ali start-up firme, takmiče se za mjesto gdje će Evropljani puniti svoje električne automobile. Time je počela borba za dominantnu ulogu u brzorastućem poslovanju sa stanicama za punjenje. Međutim, razvoj električnih vozila doveo je do toga da se mijenjaju lokacije gdje se grade punionice, piše Reuters.

Pošto su “Tesla”, “Porsche” i BMW počeli da proizvode automobile s baterijama dovoljno snažnim za dalja putovanja, elektroenergetske kompanije, uključujući “ChargePoint” i “Engie” planiraju u Evropi da izgrade mrežu visokonaponskih stanica s brzim punjenjem, gdje će se baterija moći napuniti za pola sata, umjesto tokom cijele noći.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), danas u Evropi postoji manje od 100 hiljada javno dostupnih punionica, od čega ih je samo oko šest odsto za brzo punjenje. Procjene banke “Morgan Stanley” pokazuju da će do 2030. u Evropi biti potrebno 1,3 miliona javnih stanica za punjenje, dodajući da iako elektroenergetske kompanije imaju prirodne prednosti i iskustvo u novoj industriji, prerano je reći ko će zauzeti lidersku poziciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *