Velteke: Na tržištu u CG je previše banaka

1 komentar

Bankarski sektor u Crnoj Gori je prezasićen, veliki broj banaka se takmiči na malom tržištu, što je limitirajući faktor za njihov razvoj, ocijenio je bivši predsjednik njemačke centralne banke Bundesbank i član Odbora direktora Lovćen banke Ernst Velteke.

“Previše je banaka u Crnoj Gori i konkurencija u bankarskom sektoru Crne Gore je veoma velika pogotovo kada se kreće od početka kao što smo to mi uradili, ali Lovćen banka je ostvarila odličan rezultat u protekle tri godine”, naveo je Velteke.

Dobro iskustvo iz prethodnog perioda je i razlog što je, kako kaže, u Crnu Goru doveo neke od najznačajnijih bankara iz Njemačke kako bi ispitali crnogorsko tržište za potencijalno ulara direktora banke ABN Amro Hendrik Borggreve vjeruje da je crnogorsko tržište savršeno za strane investitore.

“Ovdje sam od juče, ali ono što sam vidio jeste nevjerovatan napredak. U poređenju sa drugim državama sa prostora bivše Jugoslavije, impresioniran sam stepenom razvoja i napretka koji je Crna Gora do sada postigla”, kazao je Borggreve.

Smatra da će iskustvo stranih bankara biti od velikog značaja i za samo poslovanje Lovćen banke.

Glavni izvršni direktor Lovćen banke Vinko Nikić kazao je da je banka ugostila eminentne ljude iz međunarodnog bankarskog sektora koji joj uvijek mogu dati smjernice na koji način kvalitetno razvijati bankarski sektor i kako pozicionirati banku.

Žele da banka bude regionalna

Velteke je kazao da Lovćen banka teži da postane regionalna.

“Uslovi za razvoj bankarskog sektora u Crnoj Gori su limitirani, ali ono čemu težimo i što je naša perspektiva je da budemo dobra regionalna banka”, naveo je Velteke.

On vjeruje da će mu u dovođenju novih investitora u banku i Crnu Goru pomoći upravo bankari koji će narednih dana ispitivati potencijale crnogorskog tržišta.

Lovćen banka je za šest mjeseci ove godine imala dobit od oko 109 hiljada eura. Banka na crnogorskom tržištu posluje od 2014. godine.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *