ESMA: Cijene na berzama prenaduvane

Dodajte komentar

Tržišni i kreditni rizici jako su visoki, upozorila je Evropska agencija za hartije od vrijednosti i tržišta (ESMA) u svom izvještaju. Rizik vezan za određivanje vrijednosti imovine “jako je velik zbog finansijske slabosti i geopolitičke neizvjesnosti”, saopšteno je iz ESMA-e.

“Najvažniji izvor rizika još uvek neizvesnost povezana s Brexitom”, konstatovali su autori ESMA-inog izveštaja.

“Očekujemo da će i u 2017. godini glavni generatori rizika biti politički kalendar EU, uključujući pregovore o Brexitu, trendovi u politici SAD-a i geopolitička zbivanja”, navodi se u izvještaju.

Kao potencijalne probleme izdvojili su i naduvane cijene imovine i kibernetičke napade, a ukazuju i na opasnost prelivanja rizika na druge delove finansijskog sektora. Njihovo upozorenje je neuobičajeno oštro, primećuje Reuters, ali i merodavno, jer agencija ima dubok uvid u tržišta u svih 28 zemalja Evropske unije.

Poruka ESMA-e snažno odudara od onih, koje je prošle nedelje uputio predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi, nastojeći da smanji strah od pregrijavanja tržišta. Podsjetimo, direktor “Deutsche Bank” John Cryan prošle nedjelje je upozorio na opasnost stvaranja cjenovnih balona na tržištima.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *