CBCG dobija još jednog viceguvernera

1 komentar

Vlada je usvojila predlog izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci (CBCG) kojima se predviđa povećanje broja članova Savjeta te institucije, tako što će se otvoriti još jedno mjesto viceguvemera.

Savjet CBCG sada ima guvernera, dva viceguvemera i četiri člana koja bira Skupština.

Pomoćnik ministra finansija Bojana Bošković objasnila je da se otvara još jedno mjesto viceguvemera prije pristupanja Cme Gore EU.

“CBCG će usvajanjem seta novih finasijskih zakona dobiti nove nadležnosti. Zakon će obezbijediti, u skladu sa preporukama, potpunu institucionalnu, finansijsku i personalnu nezavisnost CBCG. Mandat člana Savjeta ne može biti kraći od šest godina, pa ni u slučaju izmjene člana Savjeta kome je prestao mandat”, rekla je Bošković juče nakon sjednice Vlade.

Zakon je izmijenjen i zbog potrebe usaglašavanja sa pravilima EU i preporukama koje su dobijene u okviru pregovaračkih poglavlja 17 i 9.

Vlada je usvojila dva nacrta ugovora o kreditima od pet i 30 miliona eura koji će se uzeti od Njemačke razvojne banke (KFW). Taj novac će trošiti Glavni grad za projekat “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza I”. Cilj projekta je da se, kako je saopšteno, na ekološki održiv način unaprijedi sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na području Podgorice, uz pristupačne troškove.

Usvojen je i Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom.

Na sjednici je lconstatovan završetak mandata vršioca dužnosti pomoćnika ministra finansija za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Katarini Živković.

Odlučeno je da predsjednik Odbora direktora Crnogorskog operatera tržišta električne energije prima mjesečnu naknadu u visini od 50 odsto prosječne zarade zaposlenih u tom preduzeću za prethodnu godinu, a članovi Odbora direktora 40 odsto.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *