Internet bankarstvo zatvara poslovnice: Banke u EU otpustile 50.000 ljudi

Banke u Evropskoj uniji zatvorile su prošle godine 9.100 poslovnica i otpustile oko 50 hiljada radnika zbog sve veće popularnosti internet bankarstva, pokazuje istraživanje Evropske bankarske federacije.

Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU spustio se na 189 hiljada, što je 4,9 posto manje nego što ih je bilo na kraju godine ranije, izvijestili su u utorak iz federacije na osnovi prikupljenih podataka. Sektor je na kraju 2016. godine zapošljavao oko 2,8 miliona ljudi, najmanje od 1997. godine, pokazuje njihova analiza.

Od 2008. godine u EU je zatvoreno ukupno 48 hiljada bankarskih poslovnica – više od petine. Prošle je godine trend ubrzao u odnosu na 2015. godinu kada je njihov broj smanjen za tri posto.

Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove s obzirom na okretanje brojnih klijenata elektronskom plaćanju, te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i na niske kamatne stope. Zbog niskih kamatnih stopa krediti su jeftiniji pa banke manje zarađuju na toj vrsti usluga kao i na ulaganjima.  U pojedinim su zemljama banke na niske kamatne stope reagovale zatvaranjem poslovnica, pa bi tako samo u Britaniji ove godine trebalo da budu zatvorene rekordne 762 poslovnice.

Alternativno rješenje banke su pronašle u uvođenju novih naknada na besplatne usluge, uključujući vođenje osnovnih bankovnih računa i podizanje gotovine.

Uočen je i trend konsolidacije odnosno spajanja zajmodavaca radi poboljšanja profitabilnosti, koji je prema analizi Evropske federacije banaka počeo 2009. godine. Shodno tome, na kraju prošle godine u EU je poslovalo ukupno 6.596 banaka – šest posto manje nego na kraju godine ranije.

Indikator

Check Also

Pažnja milenijalaca 12 sekundi, a generacije Z samo 8 sekundi

Mlađe generacije sve manje konzumiraju linearnu televiziju i puno više vremena provode na internetu. Prema …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *