I Berlin na referendumu odlućuje o svom aerodromu

Dodajte komentar

Građani Berlina neće 24. septembra zajedno s ostatkom države odlučivati samo o budućem sastavu Bundestaga nego i o budućnosti aerodroma Tegel. Odluče li da Tegel opstane, stanje sa avio saobraćajem u njemačkoj metropoli bi se moglo dodatno zakomplikovati.

Inicijativa “Spasimo Tegel” podstakla je održavanje referenduma na kojem bi se odlučilo o opstanku aerodroma jer je to prometno čvorište na sjeverozapadu Berlina izgrađeno u sedamdesetima i trebalo je već odavno da prestane sa radom, jednako kao i istorijski aerodrom Tempelhof koji je zatvoren 2008. i u čijim su povijesnim halama sada smještene izbjeglice.

Tempelhof i Tegel trebali su da budu zatvoreni jer je Berlin još 2011. trebao dobiti novi, moderni aerodrom uz koji bi još dva u zapadnom dijelu grada postale suvišne.

Bivši aerodrom Istočnog Berlina, Schoenefeld, koji je još operativan i nalazi se tik do novog aerodroma u izgradnji, trebao je takođe biti zatvoren.

No sve je planove pomutio haos oko otvaranja novog aerodroma Berlin-Brandenburg. Tamo su 2011. otkrivene manjkavosti u protivpožarnoj zaštiti, a nakon toga je uslijedio nevjerovatan niz novih tehničkih propusta koji traju do danas.

Prema zadnjem planu, aerodrom koji će nositi ime bivšeg gradonačelnika i kancelara Willyja Brandta, trebalo bi da bude pušten u promet 2019., ali u taj datum niko u Berlinu ne vjeruje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *