SUV za plići džep: Stigao je novi Duster

Dodajte komentar

Duster druge generacije imao je svjetsku premijeru na aktuelnom frankfurtskom auto-salonu. Rumunski proizvođač nije mijenjao dobitnu formulu koja je ovom modelu donijela status najprodavanije Dacije, a SUV je dizajnerski dorađen i tehnološki unaprijeđen.

Prva generacija modela Duster na tržištu je od 2010. i značajno je doprinijela rastu prodaje automobila marke Dacia u posljednjih nekoliko godina. U penziju odlazi kao bestseler rumunskog proizvođača, sa preko milion izrađenih primjeraka.

Zato se nasljednik ovog uspješnog malog terenca očekivao sa nestrpljenjem. Na prvim fotografijama iz avgusta vidjeli smo dizajn spoljašnjosti, a na sajmu automobila u Frankfurtu otkriven je i enterijer vozila. Pored toga, Dacia je objavila i tehničke detalje novog Dustera.

Foto: Newspress

Prednji deo novog Dustera izgleda šire i agresivnije zahvaljujući novim LED farovima i većoj maski hladnjaka, a posebno se ističe novi zaštitni elmenat na donjem dijelu branika.

Gledajući otpozadi, sada su tu znatno bolje uklopljene, nove svjetlosne grupe. Krovne šine su u potpunosti od aluminijuma, a nov je i dizajn 17 inčnih alu felni.

Foto: Newspress

Unutrašnjost automobila pretrpjela je veće promjene – od volana, preko instrument table i centralne konzole (sada više orijentisane ka vozaču), ventilacionih otvora, MediaNav multimedijalnog sistema i ekrana koji izdignutiji i pregledniji nego ranije, do komandi klima uređaja – sve je znatno unaprijeđeno u odnosu na prethodnu verziju.

Foto: Dacia

Proizvođač je saopštio da su sjedišta komfornija i da pružaju bolju podršku tijelu nego prije, a povećan je i korisni prostor za odlaganje sitnica u kabini i to na 28,6 litara.

Ipak, ono što je još važnije su tehnološka unapređenja. Tako je novi Duster dobio kameru koja pokriva više uglova oko automobila, sistem za upozorenje na druga vozila u mrtvom uglu, vazdušne zavjese sa strane, karticu za beskontaktno otključavanje i startovanje motora i automatske farove.

Ključ-kartica, jedna od novina na Dusteru II

Za vožnju van asfalta, na strmim trenima, tu su sistem pomoći prilikom spuštanja niz padinu i asistencija prilikom polaska uzbrdo.

Duster je opremljen i sistemom za nadziranje rada 4×4 pogona, kompasom i sistemom koji pokazuje ugao pod nagiba vozila u realnom vremenu.

Foto: Newspress

Motorizacija obuhvata dva benzinca, SCe 115 i TCe 125. Oba su dostupna u varijantama sa pogonom 2WD i 4WD i uparena sa manuelnim mjenjačima.

Kupcima će na raspolaganju biti i dva dizelaša. Verzija dCi 90 biće u ponudi samo sa prednjim pogonom (2WD), dok će dCi 110 moći da se nabavi u varijantama sa pogonom 2WD i 4WD. Takođe, snažniji dizel motor, osim sa manuelnim, može da bude povezan i sa EDC automatskim mjenjačem.

Foto: Newspress

Dacia je najavila da će benzinac SCe 115 biti dostupan i u verziji sa pogonom na tečni naftni gas.

Novi Duster u evropske prodajne salone stiže tek 2018, do kada će biti poznata i njegova cijena, a proizvođač je najavio da će ovaj SUV i dalje biti veoma pristupačan.

Pogledajte video o dizajniranju unutrašnjosti Dustera:

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *