Stručnjaci za cyber sigurnost otkrili ko krade Bitcoin

Dodajte komentar

Sjeverna Koreja sumnjiči se da intenzivira cyber napade zbog krađe virtualne valute Bitcoin kako bi došla do finansijskih sredstava i spriječila negativne posljedice pooštravanja međunarodnih sankcija prema Pyongyangu, kažu stručnjaci za cyber sigurnost.

Od maja ove godine, sjevernokorejski hakeri izvršili su napade na najmanje tri južnokorejske platforme za kriptovalute, saopštila je američka kompanija za cyber sigurnost i zaštitu od malwarea, FireEye.

Napadi su obuhvatili i jedan očigledno “uspješan slučaj” kada su hakeri upali u četiri elektronska novčanika na berzi Yapizon sa sjedištem u Seulu. Lokalni mediji objavili su da je u maju na Yapizon platformi ukradeno više od 3 800 Bitcoina vrijednih 15 miliona dolara, iako iz FireEyea kažu da nema čvrstih pokazatelja o učestvovanju Sjeverne Koreje u tom slučaju.

Poslanik južnokorejske opozicijske desnice Bareun, Ha Tae-Kyung, koji prati pokušaje hakiranja Sjeverne Koreje, izjavio je da je ta zemlja putem hakerskih napada u 4 godine iz Južne Koreje ukrala više od 90 milijardi wona (80 miliona dolara), uključujući i cyber napade na bankomate.

Meta Sjeverne Koreje su tzv. finansijska tržišta sljedeće generacije, uključujući tržišta virtualnih valuta i blockchainove, izjavio je Ha Tae-Kyung. Osim sankcija koje su uvele Ujedinjeni narodi, neophodna je i međunarodna suradnja na suzbijanju sjevernokorejskog cyber-hakovanja koje mogu koristiti za finansiranje svojih nuklearnih i raketnih programa, naveo je Ha.

Koreja je postala jedan od najprofitabilnijih svjetskih trgovačkih centara za kriptovalute, pri čemu se njena berza Bithumb iz Seula rangira kao najveća na svijetu za razmjenu virtualne valute Ethereum. U junu je Bithumb bio meta cyber napada u koji je vjerovatno bio uključen sjeverni susjed, a tom prilikom hakirani su podaci gotovo 30 000 korisnika.

Kolektivnu tužbu protiv Bithumba priprema oko 160 klijenata, tvrdeći da su izgubili oko 10 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *