NBS: Od 1. oktobra nema više pečata u bankama

Narodna banka Srbije, danas je usvojila izmjene podzakonskih akata koji se tiču platnog prometa, čime su precizirane odredbe vezane za neobaveznost upotrebe pečata privrednih subjekata. Ova odluka se nadovezuje na Zakon o platnim uslugama iz 2014. godine, kojim je ukinuta obavezna upotreba pečata.

Od tada se u praksi nije dosljedno primjenjivalo pravilo, jer su banke i dalje često koristile rješenja koja su od privrednika zahtijevala da koriste pečat. Odnosno, novim aktima je bankama onemogućeno da odbiju pružanje platnih usuga ako klijent ne želi da koristi pečat.

Za privredne subjekte to znači da će ukoliko od 1. oktobra svojoj banci predaju pismeni zahtjev u kom traže da više ne koriste pečat, ona morati da im bez aneksiranja ugovora obezbijedi ovjeru platnih naloga bez potrebe za pečatiranjem.

Za one koji od narednog mjeseca budu otvarali račune u bankama, nova pravila će važiti automatski. Odnosno, kako piše u saopštenju Vlade, oni neće biti u obavezi da ovjeravaju zahtjev za otvaranje računa, karton deponovanih potpisa, naloge za platni promet, mjenice i druga dokumenta koja se odnose na platni promet.

Izvor: Startit

Check Also

Kako se Evropa suočava s globalnom krizom hrane?

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima EU …

Leave a Reply

Your email address will not be published.