Kako „naštimovati“ uspješan native advertising?

Dodajte komentar

Plaćeni prostor je reklama, ali prostor plaćen za kvalitetan sadržaj koji predstavlja vas ili vaš brend je nešto sasvim drugo. Native advertising trenutno je jedan od najuspješnijih oblika oglašavanja. Ipak, suptilne razlike odvajaju majstore od uspješnih pokušaja.

Zašto je native advertising i sadašnjost i budućnost marketinga?

Svi postajemo slijepi za oglase, u onlajn i oflajn svijetu. Već je toliko prošlo otkad je Google priznao da polovinu plaćenih oglasa stvarno ne vidimo. Jednostavan test bio bi da pokušamo da se sjetimo bilo koje reklame na Google-u ili Facebook-u. Čitate li uopšte članak kad ispod naslova vidite riječ „Sponsored“? Nisu samo baneri i druge uobičajene reklame problem.

Oglasima se naprosto ne vjeruje. Jednostavno je, svi znamo da prodavac želi da proda. S druge strane je kupac koji je u 21. vijeku kompleksniji nego ikada ranije. Nekada smo od patika tražili samo udobnost, od veš mašine samo to da dobro pere i da dugo potraje. Danas želimo da patike koje prate naš ritam srca, izgledaju fenomenalno i prijanjaju kao da su pravljene (ili bolje šivene) samo za nas, idu uz besplatnu aplikaciju tako da možemo da pratimo koliko smo i gdje trčali, a ko zna šta sve mašina za veš treba da radi. Jednostavno, naš život je postao kompleksniji i iznad svega želimo da učestvujemo.

Native advertising će do 2021. godine samo u SAD preći udio od 74% svih oglasa. Trenutno, istina, polovina potrošača ne zna o čemu je riječ, a 51% onih koji razumiju čine skeptici. A opet, preko 90% marketaraili ih već koriste ili ih imaju u planu. Razlog? Razlike između prodavca i kupca minimalizovane su time što se u centar stavlja interesovanje za sadržaj. Prostor za takav sadržaj, brendovima zasad može da ponudi samo relevantan izvor od povjerenja. Na Beeshaperu, to sa uspjehom može biti svako ko razumije i duboko poštuje ova dva principa.

Principi uspešnog native advertisment-a

Budžet nije prvi i svakako nije najvažniji problem native advertisment-a. Zapravo, jedan od dva najveća izazova je ako publika namiriše da ste pokušali da je obmanete, gotovo je i sa vašim uspjehom i sa povjerenjem koje je influenser teškom mukom zaradio. Umjesto toga, predlažemo da pokušate da prihvatite drugačija pravila igre.

Zaboravite na prodaju – mislite na sadržaj

Na terenu bloga važe druga pravila. Ljudi nisu navikli da svake nedjelje gledaju/slušaju/čitaju blog zato što su im tu nudili malo prefinjeniju vrstu reklame. Došli su tu sa iskrenim i jakim emocijama jer su vezani za temu, za čovjeka ili za način na koji joj autor pristupa. Znate onu „Kada ste u Rimu, ponašajte se kao Rimljanin“?

Ako je blog zabavan, pokušajte da budete deo zabave.

Ako je centar na relavantnim informacijama, ponudite ekspertizu.

Ako je poenta u prisutpu, prosto se prepustite.

Imajte uvjek na umu: došli ste na žurku koja je počela prije nego što ste vi došli i niste u centru pažnje – to treba zaslužiti. Uklopite se, ozbiljni razgovori doći će posle.

Prepustite formu profesionalcima

Treba vam odličan naslov koji privlači pažnju. Traže se jasne i upečatljive poente! Informacije, informacije, informacije, a mnoge od njih nemate. One koje imate, treba učiniti primamljivim, čitljivim i korisnim za veoma osjetljivu i izbirljivu ciljnu grupu.

Možda je bolje da ovaj dio posla prepustite onome ko u ovim vodama dobro pliva? U pitanju je priča, ne prodajni pič. Ako baš želite, možete pokušati da nastupite kao izdavač. Naravno, ako ste i sami pokušavali da vodite kompanijski blog, to će biti od velike pomoći. Makar ćete razumjeti koliko je stvar kompleksna. Ne želite da ispadnete smiješni posle prve rečenice.

Ne zaboravite AKCIJU

Razlika između svakog drugog blog teksta i vašeg native advertising-a jeste osnovna namjera koja nije i ne treba da bude skrivena. POZIV NA AKCIJU! Treba animirati publiku da pogleda, istraži, proba i nadajmo se kupi. Odlične primjere možete uvek lako naći na BuzzFeed-u – oni zaista znaju da dobro uklope native oglase, mada se sve češće sreću i na stranicama Forbsa i New York Times-a.

Savjet za kraj i jedan konkretan primer preuzet iz Atlantic-a. Radi se o loše napisanom tekstu koji veliča novog lidera sajentološke crkve. Članak je toliko slabo pošao da ga Poynter institut za medije sada koristi kao primjer šta ne treba raditi.

Jedina poenta članka je hvaljenje onih koji su objavljivanje platili. Nije pomogla ni jasno istaknuta žuta naznaka da je sadržaj plaćen. Sve je izgledalo kao nešto čemu nije tu mjesto i vrijeđa svjesnost i informisanost publike kojoj je ponuđeno. Treba učiti iz ovog primjera…

Izvor: beeshaper.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *