Da li HR menadžeri provjeravaju tvoje naloge na društvenim mrežama?

Dodajte komentar

Većina onih koji su se danas upustili u traženje posla, vjerovatno su svoje naloge na Fejsbuku i drugim mrežama napravili dok su još bili tinejdžeri. Kako biste što uspješnije pronašli, ali i sačuvali posao, obratite pažnju na svoje ponašanje na društvenim mrežama. Ne želite da budete trn u oku svom šefu ili kolegama? Evo nekoliko savjeta iz onlajn bontona koji će vam svakako biti od pomoći.

ZBOGOM 15 GODINA

Svoj Fejsbuk nalog otvorili ste da biste bili u kontaktu s prijateljima. Dijelite sve svoje fotografije. Što na umu, to na profilu. Zar ne? To je bilo sasvim u redu dok je svijet i vaš život bio jednostavan.

Važno je shvatiti: u 21. vijeku mi imamo svoje ja i onlajn prezentaciju svog ja. To dvoje rijetko kada ko ima luksuza da izjednači.

Neka istraživanja ukazuju da čak 93% HR regrutera provjerava naloge na društvenim mrežama potencijalnih kandidata. Mislili ste da jednostavno sakrijete sav sadržaj za ljude koji vam nisu na listi prijatelja? Ozbiljne kompanije imaju razvijene procedure, konsultantske HR kuće koje će to obaviti za njih – nije nemoguće da će vas čak i pitati da pogledaju i odbaciti vas ukoliko odbijete.

Možda je lakše ovako:

  • Nema više fotki sa pijanki,
  • Nema više lascivnih postova ili komentara,
  • i…zaboravite na onlajn igrice ili ih makar ne dijelite naokolo.

Jednom riječju, vreme je da se odraste.

ČOVJEK U DUHU VREMENA (I MJESTA)

Osim činjenice da morate da upristojite svoje profile na mrežama i da makar odajete utisak odrasle, relativno ozbiljne osobe, ne bi bilo loše da se malo više raspitate o bontonu internet zajednice.

Da, ako do sada niste, vrijeme je da:

  • Naučite da odmjereno i pristojno učestvujete u onlajn u raspravama,
  • Uvježbate uglađenost u prezentaciji svojih stavova i (što je možda najvažnije),
  • Shvatite da ulazite u zajednicu jednakih, što je ujedno i privilegija i obaveza.

Međutim, kada kažemo onlajn bonton, često mislimo na mnogo širi pojam. Biti dio onlajn zajednice podrazumijeva da dijelite neke vrijednosti, stavove i kvalitete kojima ta zajednica stremi. To mogu biti sloboda govora i mišljenja, briga za zajednicu, odgovornost, timski duh i sl. Začudili biste se, ali mnoge od tih kvaliteta najveće i najozbiljnije kompanije smatraju veoma poželjnim, a bliže upoznavanje sa vašim ponašanjem na mreži štedi im mnogo (i novca i vremena) i, iznad svega, čuva ih od grešaka u izboru. Ne dozvolite da padnete na osnovnim stvarima: pokažite da niste samo odrasli, već i da ste sazreli kao osoba.

POKAŽITE IM PROFESIONALCA KOGA TRAŽE

Vaši poslodavci, budući ili sadašnji, na kraju krajeva ne traže društvo za piće posle posla – treba im saradnik! Možda vam djeluje kao težak i nezgrapan posao da na Fejsbuku pokazujete koje nove vještine i znanja koja ste usvojili. U tom pogledu Linkedin će svakako bolje poslužiti. Imajte uvjek u vidu da niste ograničeni na samo na jednu mrežu – imajte ih više, naučite da njihov potencijal iskoristite za promociju sebe i umrežite ih kako bi vas lakše pronašli. Linkedin je odlično mjesto za poslovnu komunikaciju, Tviter je veoma kompleksna i proaktivna zajednica koja će vas, ukoliko zaslužite povjerenje, i podići i podržati u mnogim stvarima, a Fejsbuk je manje-više ono što sami napravite, makar bio samo za prijatelje.

U svakom slučaju, nikako ne dozvolite sebi da ni na jednoj mreži:

  • Ogovarate i negativno komentarišete ljude sa kojima i ljude za koje radite – to bi moralo da izgleda loše čak i vašim prijateljima.
  • Ne pominjite novac, platu, uslove rada i ne žalite se na posao – na kraju krajeva, sami ste prihvatili sve to, a ako ste nezadovoljni, veb svakako nije mjesto na kome ćete naći rješenje.

Na posljetku, pokušajte i vi da napravite napor: upoznajte firmu za koju biste eventualno mogli da radite. Mnogo toga možete vidjeti iz načina na koji se ona i njeni zaposleni prezentuju u onlajn svijetu. Slično bračnoj zajednici – eventualni razvod biće svakako bolan za oboje, pa nije loše priznati da novac nije jedini motivator zbog koga ste isprva uopšte željeli da sa nekim radite.

Izvor: MCB blog

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *