Porto Novi: Pri kraju marina sa 238 vezova za najluksuznije jahte

Dodajte komentar

– “Nakon gotovo godine dana od početnih pregovora i sklapanja ugovora s kompanijom Azmont Investments, uskoro se privodi kraju jedan od naših najznačajnijih projekata u posljednje vrijeme, marina Portonovi Resort u Kumboru pokraj Herceg Novog”, izvijestili su iz šibenske kompanije Marinetek koja djeluje u sklopu NCP grupe.

“Portonovi Resort pokraj Herceg Novog slovi kao trenutno jedno od najvećih nautičkih destinacija na Mediteranu. Pored marine, gradi se 275 luksuznih domova kao i One&Only hotel najviše kategorije. Obzirom da će po završetku svih radova Portonovi biti jedinstven i luksuzni turistički kompleks, Marinetek je za gradnju marine ponudio širok raspon vlastitih tehničkih rješenja kako bi se korisnicima usluga marine pružila najkvalitetnija moguća usluga”, doznaje portal Pomorac.net iz šibenske firme.

Marinu za Portonovi dizajnirao je “Marin Projects”, specijalizovana međunarodna konsultantska kompanija sa sjedištem u svjetskom pomorskom centru u Portsmouthu.

“Planirano je da marina bude u upotrebi tokom cijele godine, kako za jahte i super jahte u vlasništvu korisnika vila i apartmana u samom resortu, tako i one u kraće zaustavljanju na njihovim krstarenjima”, kažu iz Marineteka.

Marina broji 238 vezova za jahte dužine od 7 do 70 metara unutar zatvorenog bazena, s mogućnošću prihvata jahti dužine do 120 metara dužine na spoljnjem lukobranu.

“Veliki raspon različitih veličina plovila, dodatni su zahtjevi na koje smo trebali odgovoriti, a s obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u preko 60 sličnih projekata u Hrvatskoj i više od 30 na cijelom Sredozemnom moru, to za nas nije bio veliki problem”, kažu u Marineteku.

Većina jahti ima vez uz plutajuće pontonske gatove, za plovila dužine do 15 metara osiguran je vez uz Marinetek fingere, dok je za veće jahte predviđen standardni ‘mediteranski četverovez’. Za gradnju pontonskih gatova korišteno je više tipova standardnih Marinetek pontonskih elemenata, od najvećih Super Yacht pontona širine 4 metra i mase do 45 tona, do najnovijih All Concrete Heavy Duty pontona širine 2,5 metra.

Svi pontonski elementi međusobno su spojeni poluflexibilnim spojnim setovima sa gumenim amortizerima i čeličnim vijcima, koji uz precizan dizajn gradnje samih elemenata osiguravaju dugi vijek trajanja uz praktično vrlo malo održavanje. Pontoni su pričvršćeni uz kopno takozvanim wall guide-ovima.

“Cjelokupni akvatorijum marine zaštićen je čvrstim valobranima na betonskim pilotima kako bi se sačuvala prirodna cirkulacija mora kroz marinu. Ulaz u marinu je postavljen prema istoku, odnosno prema Tivtu. Kao dodatna zaštita od talasa iz Tivatskog zaliva, ispred ulaza postavljen je 180 metara dugi plutajući valobran sastavljen od Marinetek valobranskih elemenata širine pet metara”, kažu u Marineteku.

Uz samu benzinsku stanicu za plovila u marini postavljen je Marinetekov ponton s ugrađenim separatorom za pročišćavanje vode osmišljen na način da otpadne vode, masti i ulja ističu u kanale postavljene cijelim dužinom pontona te se prikupljaju u ugrađeni sigurnosni uređaj odnosno separator. Posebnim tehnološkim procesima uređaj odvaja otpadne materije, pročišćava vodu prije samog puštanja vode u more dok se ulja i masti iz separatora nakon određenog vremena prazne iz rezervoara separatora.

Portonovi se nalazi na zavidnom položaju između planine i mora, pokraj predivnog srednjovjekovnog grada Herceg Novi, na manje od sata vožnje automobilom od međunarodnih zračnih luka u Dubrovniku i Tivtu.

Izvor: Pomorac.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *