ECB: Plata stručnjaka za procjenu rizika i do 1000 eura dnevno

Dodajte komentar

Stručnjaci za procjenu rizika u finansijskim institucijama još će više dobiti na cijeni uslijed potražnje evropskih regulatora, a zbog selidbe banaka iz Londona u evropske gradove.

Kako piše Reuters u ponedjeljak, njemački finansijski regulator BaFin te irska i francuska centralna banka namjeravaju u idućih godinu dana da zaposle na desetine stručnjaka za procjenu rizika. Dodatno osoblje traži i Evropska centralna banka (ECB).

“Primjećujemo mnogo više zanimanja za zapošljavanje stručnjaka za rizik, kako u javnom tako i u privatnom sektoru. Plate idu gore”, izjavio je Nigel David, stručnjak za kadrove u  londonskoj kompaniji Charles Levick.

Irska centralna banka najavila je da ove godine namjerava zaposliti još 170 ljudi što je 10 posto sadašnje radne snage. BaFin je već uračunao novo osoblje u proračun za iduću godinu, dok francuskim regulatorim treba oko 50 stručnjaka za rizik.

Istraživanje agencije za zapošljavanje Barclay Simpson pokazuje kako početna plata stručnjaka za rizik u bankama počinje od 52.600 dolara godišnje te se penje do pola miliona dolara za top menadžere. ECB navodno uzima spoljne stručnjake koje plaća 1000 eura dnevno. Idealni kandidat za tu poziciju diplomirao je matematiku ili fiziku, a bilo bi dobro da ima i nešto iskustva u bankarstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *