Obećanih 50.000 radnih mjesta s prosječnom platom od 100.000 dolara privuklo pažnju

Dodajte komentar

Desetine američkih gradova krenuli su u trku za najlukrativniju investiciju ove godine – izbor drugog sjedišta Amazona koji obećava desetine hiljada dobro plaćenih radnih mjesta i milione dolara komunalnih doprinosa. Međutim, analitičari smatraju kako je gradnja još jednog sjedišta vodećeg svjetskog internetskog trgovca uvertira u podjelu kompanije na dva dijela.

Isto kao u Seattleu

Amazon je krajem prošle nedjelje najavio investiciju vrijednu pet milijardi dolara, a radi se o drugom sjedištu kompanije na sjevernoameričkom kontinentu ili HQ2 kako su ga nazvali. Prvi čovjek kompanije Jeff Bezos ističe kako želi da izgradi sjedište koje će biti “potpuno jednako” postojećem sjedištu u Seattleu. U taj grad na pacifičkoj obali Amazon se preselio 2010. godine. Odabrani grad-sretnik u kojem će biti drugo sjedište može očekivati otvaranje 50.000 radnih mjesta s prosječnim primanjima od 100.000 dolara godišnje u sljedećih 10 do 15 godina.

No, kompanija ima i zahtjeve. HQ2 mora biti u urbanom području koje nastanjuje najmanje milion stanovnika, s međunarodnom zračnom lukom, visokoobrazovanom radnom snagom te pristupom mreži autocesta i željezničkih pruga. Prema proračunu Reutersa, kriterijumu veličine odgovara 53 urbanih cjelina u SAD-u te šest u Kanadi. Nije trebalo dugo čekati da lokalne vlasti raguju na ovu privlačnu ponudu. Da će konkurisati u oglasu već je najavilo sedam gradova i pet saveznih država. Gradovi koji bi htjeli privući Amazon su Chicago, Dallas, Houston, Denver, St. Louis, Pittsburg i kanadski Toronto. Od država su zainteresirani Michigan, Kentucky, Indiana, Minnesota i Rhode Island.

Analitičari smatraju da blagu prednost imaju kandidati sa srednjeg zapada gdje Amazon već ima skladišta, ali i Teksas gdje je sjedište trgovačkog lanca Whole Foods koji je Amazon nedavno kupio. Ne treba zanemariti ni države s povoljnom poreskom politikom prema investitorima, a prve tri prema istraživanju nestranačke kancelarije su Wyoming, Južna Dakota i Aljaska.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *