Izvršni direktor Montenegroberze o načinu da se bolje iskoristi tržište kapitala

1 komentar

Tržište kapitala se može, između ostalog, oživjeti, odnosno bolje iskoristiti po receptu Mađarske, čija vladaje zajedno sa centralnom bankom i ostalim investitorima osnovala investicioni fond sa kapitalom od 70 miliona eura, čijije glavni zadatak da ulaže u akcije malih i srednjih kompanija koje su odlučile da pristupe tržištu kapitala i svoje akcije ponude na prodaju investitorima, kazao je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

On kaže da se ne slaže sa konstatacijom da je tržište kapitala zamrlo, već da se interesovanje sektora stanovništva, a samim tim i šire javnosti, posljednjih godina značajno smanjilo.

“Ali je tržište kapitala i dalje i pored svih ograničavajućih faktora živo”, kaže direktor Berze.

Širenje ponude

On objašnjava da kroz afirmativne akcije, poput odluke Mađarske da osnuje fond, dolazi do širenja ponude finansijskih instrumenata i razvoja tržišta.

“Jedna uspješna investiciona priča i prikupljanje kapitala putem tržišta kapitala sigurno bi privukla i ostale kompanije da pristupe tržištu”, istakao je on odgovarajući na pitanje na koji način se može oživjeti berza, i bolje iskoristiti tržište kapitala.

Slična je problematika, dodaje on, i sa državnim obveznicama.

“I dalje je, nažalost, prisutna velika nelogičnost razlika između pasivnih kamatnih stopa (kamatna stopa na štednju) i kamate koju država plaća za zaduženje. Podaci Centralne banke pokazuju da se u Crnoj Gori “štedi” oko tri milijarde eura, pa se može lako, uz programe edukacije i afirmacije tržišta kapitala, javnim finansijama obezbijediti jeftiniji izvori finansiranja budžeta države. U našem sistemu trgovanja konstantno na državne obveznice i zapise imamo tražnju u iznosu od pet do 10 miliona eura, ali niko od postojećih vlasnika nije spreman da proda navedene hartije od vrijednosti”, pojašnjava Maksimović.

Stanovništvo

Objašnjavajući zašto se ne slaže sa ocjenom da je tržište kapitala zamrlo, direktor Montenegroberze kaže da je ono živa materija koja ima svoje cikluse, trendove. Samo se, tvrdi, posljednjih godina smanjilo interesovanje stanovništva.

“Za prvih osam mjeseci ove godine na crnogorskom tržištu kapitala ostvaren je promet od oko 35 miliona eura. Prosječni mjesečni promet je nešto veći od četiri miliona eura. Ako bismo sagledali podatak da je za prvih osam mjeseci tekuće godine zaključeno oko 47 odsto više transakcija u odnosu na isti period prošle godine, lako bismo opovrgli tezu o “mrtvilu tržišta kapitala. Mnogo puta suočavajući se sa nerazumijevanjem za dalji razvoj tržišta kapitala doživimo i lični poraz, ne želimo da odustanemo od afirmacije i “oživljavanja” tržišta. Da bi tržište opstalo u bilo kojem obliku, morate da ulažete u njega kroz razvoj i izgradnju novih proizvoda i usluga. Za razvoj novih proizvoda novih hartija od vrijednosti i time širenje ponude na tržištu, potrebna je doza razumijevanja prevashodno od donosilaca ekonomskih odluka. Ovo se u najvećoj mjeri odnosi na podsticaje kojim bi kompanijama tržište kapitala postalo privlačno mjesto za prikupljanje jeftinijih i dugoročnijih izvora finansiranja. Bez novih hartija od vrijednosti novih proizvoda na tržištu, nažalost, u dugom roku možemo imati dobro izgrađen “tržni centar u koji neće dolaziti kupci”, ocijenio je on.

Jasno je, dodaje, da je investitora iz sektora stanovništva sve manje.

“Ali, mora se naznačiti da se sama struktura investitora iz sektora stanovništva promijenila u odnosu na godine investicionog “buma odnosno 2006, 2007. i 2008. kada smo bili “hit u narodu. Možemo reći da sada na tržištu imamo prisustvo finansijski pismenijeg dijela stanovništva koje je odlučilo da plasira viškove novca, jer im uz prihvatanje većeg rizika ono daje veći prinos dobit u odnosu na štednju u bankarskom sektoru. Sigurni smo da će zbog trenda daljeg pada kamatnih stopa na štednju u budućem periodu doći do priliva novih domaćih investitora na tržištu. Ali moramo da imamo finansijske proizvode koje ćemo im ponuditi kao alternativu za ulaganje”, kategoričan je direktor Berze.

Kamata na akcije Luštice 15 odsto godišnje

Maksimović kaže da na crnogorskom tržištu kapitala prvi put imamo kompaniju Luštica divelopment koja na neki način vrši inicijalnu javnu prodaju.

“Luštica divelopment je nakon odobrenja Prospekta od Komisije za hartije od vrijednosti, krenula u postupak prodaje 4.725.000 akcija nominalne vrijednosti jedan euro. Navedena prodaja se obavlja van Berze, ali daje mogućnost zainteresovanim investitorima da ulažu novac u kupovinu akcija kompanije. Istovremeno daje pravo akcionarima da nakon godinu od kompanije zatraže otkup po zagarantovanoj cijeni od 1,15 eura, što daje godišnji prinos od 15 odsto”, kaže Maksimović.

Biće, smatra on, jako zanimljivo vidjeti koliko će biti interesovanje sektora stanovništva za ovaj instrument.

“Kao Montenegroberza pokušaćemo da unaprijedimo odnose koje kompanije imaju prema investitorima i akcionarima. Krajem oktobra planiramo da održimo investitorsku konferenciju na kojoj bismo okupili najkvalitetnije kompanije sa tržišta koje bi svoje poslovanje i buduće planove predstavili investicionoj javnosti Crne Gore i regiona”, najavio je Maksimović.

Zakoni se očekuju do kraja godine

Maksimović kaže da, po informacijama koje imaju, novu regulativu na tržištu kapitala očekuju do kraja godine.

“Novi zakon o tržištu kapitala će biti potpuno usaglašen sa EU regulativom, pa će nužne izmjene za sve učesnike na tržištu biti izazovne. Nadam se da ćemo kao tržište uspjeti da tu regulativu iskoristimo kao komparativnu prednost i da će nam ona, kroz postojeće poreske olakšiće i najpovoljnije poreske stope, donijeti nove investitore kao i učesnike na tržištu”, smatra direktor Berze.

Ima interesovanja za Montenegroberzu

Na pitanje da li ima interesovanja za kupovinu Montenegroberze, Maksimović kaže da interesovanja za kupovinu uspješnih kompanija uvijek ima.

“Montenegroberza je profitabilna i finansijski stabilna kompanija, koja unutar crnogorskog finansijskog sektora bilježi među najvećim iznosima stope povrata na aktivu i marže”, profita kaže on.

Maksimović napominje da su potencijalne prodaje akcija Montenegroberze isključivo pravo akcionara i da on za dalje komentarisanje nema ingerencije.

35 miliona eura je promet na tržištu kapitala za osam mjeseci.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *