Giorgio Armani: Šta uraditi sa 80 miliona eura dividende

Dodajte komentar

Milanski modni dizajner Giorgio Armani isplatio je sebi posebnu dividendu od 80 miliona eura. Ovo je novina, budući da je do sada, stalno rastući profit uvijek bio namijenjen rezervama.

Ono što 83-godišnji modni dizajner želi da napravi sa svojom posebnom dividendom još nije poznato. Cirkulišu glasine kako želi luksuznu vilu i vinariju na ostrvu Pantelleria.

Giorgio Armani, koji je osnovan sedamdesetih godina, postao je kult u svijetu mode zbog svoje casual elegancije.  Italijanski modni gigant takođe ima i finansijski rezultat. Kompanija nema obaveze prema bankama i ima likvidnost od gotovo 800 miliona eura. Iako je prodaja u prošloj godini smanjena za pet odsto na 2,5 milijardi eura, profit je porastao za 12,5 odsto na 271 milion eura. Prodajna marža se može pripisati slabijem rastu u Kini, terorizmu u Evropi i generalnoj promjeni ponašanja u kupovini.

Stoga želi da promijeni strategiju i smanji brojne etikete koje su uspješno plasirane u posljednjih nekoliko godina. Navodno ostat će samo tri brenda: Giorgio Armani, Emporio Armani i Armani Exchange. Dzins i Armani Collezioni bit će uključeni u Emporio Armani.

Zbog promjene strategije, samo prošle godine operativni troškovi porasli su za 85 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *