“Deutsche Bank” planira da hiljade zaposlenih zamijeni robotima

Dodajte komentar

Govoreći o vještačkoj inteligenciji i primjeni ostalih novih tehnologija izvršni direktor “Deutsche Bank” John Cryan rekao je da će veliki broj zaposlenih u banci vjerovatno biti zamenjen robotima.

“U našoj banci ljudi rade mehaničke stvari, poput robota. Budućnost su roboti koji se ponašaju poput ljudi”, rekao je Cryan.

“Deutsche Bank” ima oko sto hiljada zaposlenih, a zbog primjene novih tehnologija bez posla bi mogle ostati hiljade ljudi. Cryan je, takođe, rekao da će neki poslovi postati zanimljiviji i to će donekle ublažiti smanjenje broja zaposlenih.

Da “Deutsche Bank” nije jedina govori informacija da je HSBC nedavno objavio da će primijeniti IBM-ovu tehnologiju vještačke inteligencije za obradu dokumenata o međunarodnom trgovanju. Oko sto miliona stranica, poput faktura i dokumenata o osiguranju, trenutno se pregledava i obrađuje ručno.

“Royal Bank of Scotland” već je pokrenula s IBM-om pilot projekt u kojem roboti primaju pitanja klijenata, odgovaraju na njih i prosljeđuju zahtjeve odgovarajućim agentima.

Švedska SEB banka prva je banka, koja je kognitivnu tehnologiju uvela u korisničke usluge nakon što se softverski robot kompanije IPsoft pokazao uspješnim u internom IT projektu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *