Montenegro Airlines traži strateškog partnera

Dodajte komentar

U Montenegro Airlinesu, čiji dug prispio na plaćanje na kraju prvog polugodišta iznosi 37,2 miliona eura, ne razmišljaju o stečaju i rade na modelu poslovanja u pravcu ozdravljenja kompanije, saopštio je izvršni direktor nacionalnog avio-prevoznika, Živko Banjević.

“Smatramo da je neophodno raditi na modelu poslovanja u pravcu ozdravljenja kompanije, koji bi u velikoj mjeri bio samoodrživ, i kao takav bio interesantan za strateškog partnera. U ovom trenutku ne razmišljamo o stečaju”, rekao je Banjević u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo i da je uspješno odrađena ljetnja sezona, pri čemu je za prvih osam mjeseci ostvaren poslovni rezultat u skladu sa planom za ovu godinu uspostavljenim u februaru. Pri tome je poslovni rezultat za taj period bolji za dva miliona eura u odnosu na isti prošle godine.

Govoreći o ukupnim obavezama na kraju prvog polugodišta, Banjević je kazao da su one iznosile 80,5 miliona eura. Pored 37,2 miliona eura prispjelog duga, kompanija ima još 43,3 miliona eura dugoročnih obaveza, koje će prispijevati do 2022. godine, a tiču se važećih ugovora o finansijskom lizingu aviona, kredita i sklopljenih sporazuma o otplati duga.

“Od 37,2 miliona eura prispjelog duga, 16,7 miliona eura se odnosi na obaveze prema državi koje se tiču poreza i doprinosa zaposlenih. Ostalo je u najvećoj mjeri dug prema državnim preduzećima”, precizirao je Banjević.

On je rekao da su ukupne obaveze kompanije u januaru iznosile 85 miliona eura, od čega je 44 miliona eura bio prispjeli dug za plaćanje.

“Evidentno je da je za prvih šest mjeseci prispjeli dug smanjen za blizu sedam miliona eura, a ukupne obaveze za blizu pet miliona eura”, dodao je Banjević.

Kompanija, kako je poručio, preduzima aktivnosti u pravcu ostvarivanja pozitivnog poslovnog i finansijskog rezultata u poređenju sa prethodnim periodom, „što će dovesti do manjih gubitaka i smanjenja akumuliranog gubitka“.

“Istovremeno sa stabilizacijom poslovanja kompanije za ovu godinu, intenzivno radimo na pripremi biznis plana za narednu, odnosno na period od tri, pet i deset godina. U ovom trenutku već imamo definisanu dugoročnu poslovnu i komercijalnu strategiju, koja se tiče obnavljanja flote jer uskoro ističu resursi na preostala dva „Fokker“-a F100, kao i aktivnosti na tržištu kako bi se odgovorilo sve većoj konkurenciji redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija. To ćemo uraditi kroz prilagođavanje kapaciteta sa aspekta flote, u kojoj će na odgovarajući i isplativ način biti angažovani veći tipovi aviona iznad 140 sjedišta, kao i kroz redefinisanje samog proizvoda odnosno tarifne politike koja će već od narednog ljeta biti znatno konkurentnija. Planiramo povećanje broja rotacija prema postojećim destinacijama, otvaranje dvije nove redovne linije prema njemačkom tržištu, kao i otvaranje novih čarter destinacija”, rekao je Banjević.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *