Pejaković: Fond za sanaciju može da poremeti planove bankara

2 komentara

U Udruženju banaka smatraju da treba smanjiti zacrtano godišnje izdvajanje banaka za fond za sanaciju čije je formiranje predloženo Nacrtom Zakona o sanaciji banaka kojije najavnoj raspravi do ponedjeljka, zajedno sa Nacrtom izmjena Zakona o bankama.

Novim zakonskim rješenjima se usklađuje domaće zakonodavstvo sa evropskim direktivama. Novac sanacionog fonda, kako je predloženo Nacrtom, mora iznositi najmanje jedan odsto garantovanih depozita svih banaka. To se mora dostići do 2024. Osnovno mjerilo učešća pojedine banke u ukupnom iznosu godišnjih doprinosa za fond je nivo njenih obaveza (isključujući regulatorni kapital) umanjen za iznos garantovanih depozita, u odnosu na iznos takvih obaveza svih banaka koje posluju na domaćem tržištu.

Punjenje fonda

Generalni sekretar Udruženja banaka, mr Bratislav Pejaković, Pobjedi je kazao da je punjenje Fonda za sanaciju banaka definitivno novi namet i trošak banaka.

“Taj namet može da poremeti i planove budžeta banaka za sljedeću godinu, jer prve informacije su ukazivale da će godišnja izdvajanja biti manja od predloženih Nacrtom. Naša sugestija je da se smanje godišnje obaveze, tako da punjenje računa bude duže, odnosno duži vremenski period od projektovanog, da bi banke lakše pristupile novoj obavezi, kaže Pejaković odgovarajući na pitanje da li su banke saglasne sa prijedlogom izdvajanja u Fond.

Svjesni smo, kaže on, intencije da se formira još jedan institucionalni stub u očuvanju stabilnosti sistema.

“Predloženim Zakonom o sanaciji banaka, definišu se postupci i sredstva sanacije bez opterećenja budžeta države u eventualnom slučaju identifikovanja slabosti poslovanja neke od banaka. Ali, proces harmonizacije treba da uvaži političke i makroekonomske uslove, kao i infrastrukturu obezbjeđenja pomoći bankama u EU od Centralne banke do razvijenog tržišta kapitala u odnosu na naš stepen razvoja kao kandidata. Ovdje je pitanje harmonizacije sa EU standardima, koju shvatamo kao proces, ali ne maksimalne usaglašenosti, već uvažavajući stepen razvoja i trajanje procesa učlanjenja. Razumljivo je da ukoliko želite da budete član kluba, onda morate da poštujete njegova pravila. Generalno rečeno dio propisa iz finansijske sfere koji se usvajaju su obaveza po preporukama i FSAP misije, odnosno njihove procjene finansijskog sistema, na fonu fiskalne konsolidacije, a uslovljeni smo kao država i poštovanjem dinamike u pregovarač-kom procesu sa EU vezano za poglavlje devet”, objašnjava generalni sekretar.

Uvažiti specifičnosti

Pejaković kaže da bankama i drugim subjektima nije ostavljen veliki prostor za primjedbe, uz pojašnjenje da je ostavljeno regulatoru da podzakonskim aktima bliže uređuju segmente poslovanja.

“Očekujemo da predlagač, odnosno regulator uvaži interesovanje Udruženja banaka. Treba uvažiti specifičnosti našeg sistema prilikom usvajanja svih podzakonskih akata koji se tiču poslovanja banaka, evidentno slabije razvijenog privrednog, ali i infrastrukturnog finansijskog okvira (koji se harmonizuje) poslovanja od EU zemalja. Očekujemo da ubuduće na vrijeme budemo obavješteni o nacrtima podzakonskih akata da bi mogli pravovremeno da damo mišljenje, jer tu postoji prostor za usaglašavanje mišljenja i amortizacije finansijskog opterećenja kroz period prilagođavanja implementacije. Takođe, očekujemo živu komunikaciju gdje Udruženje banaka kroz rad odbora može da doprinese životnijim rješenjima i kvalitetnijoj implementaciji, uvažavajući specifičnosti našeg malog sistema u tretiranju korenspodenskih računa, bankarske tajne, detaljnije razrade eksternalizacije, definisanost pojma Uprave u organizaciji banke u cilju prevazilaženja nekih operativnih upitnih procesa kod donošenja odluka… Regulator je iskazao spremnost na kvalitetnu saradnju u narednom periodu i time se nadamo da možemo doći do optimalnih rješenja”. kaže Pejaković.

Nacrtom Zakona o bankama predviđen je novi član koji se odnosi na rizike povezane sa eksternalizacijom, pod kojom se podrazumijeva povjeravanje određenih poslova subjektima van banke, a iz kojeg proizilaze značajni rizici kojima banka treba da adekvatno upravlja. Ocijenjeno je da je izuzetno važno da banke pripreme i redovno ažuriraju planove oporavka kojima se predviđaju mjere koje treba da preduzmu za obnavljanje svog finansijskog položaja nakon značajnog pogoršanja. Takvi planovi treba da budu detaljni i zasnovani na realnim pretpostavkama.

 

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • too little too late, ali bar su ovi stavovi u korist banaka, sto sa bilo kojim dosadasnjim stavovm nasilno izabranog sekretara udruzenja banaka putem ruznjikave politike koaj je slagala 8 bankara nije slucaj.

    • Irelevantan komentar Mile K, iirelevantnog lošeg ekonomiste, nikad bankara uz pozadinu bezbjedonosno otužne službe koja ima ne crnogorski predznak. Nacrt zakona datih su u cilju harmonizacije sa EU regulativom, a konkretno izmjene i dopune Zakona o bankama su okvirnog karaktera, gdje se tek podzakonskim aktima detaljnije razrađuje i utiče na poslovanje banaka. Zakon o sanaciji banaka je obaveza harmonizacije, ali punjenje istog treba uskladiti sa optimumom koji je dobar za sve. Opet jalov komentar analitičarke, uz promašaj teme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *