Najveći fond na svijetu sprema udar na tržište obveznica

Dodajte komentar

Najveći investicioni fond na svijetu, norveški Naftni fond, planira da izađe iz obveznica 23 države, među kojima su Japan, Švajcarska i Kanada, što bi moglo da izazove udar na globalnom tržištu duga.

Prema navodima u pismu “Norges Bank”, u čijoj je nadležnosti upravljanje fondom, koje je objavljeno prije nekoliko dana, predlaže se da fond u budućnosti ulaže samo u državne i korporativne obveznice denominirane u euru, američkom dolaru i britanskoj funti. Naftni fond trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno, dug.

Predlog se zasniva na mišljenju da nema koristi od raznovrsnosti obvezničkih ulaganja. Dugoročno, dobit od široke međunarodne raznovrsnosti je značajna za akcije, a umjerena za obveznice. Za investitora, koji ima 70 odsto imovine uložene u akcije, smanjenje rizika raznovrsnosti obvezničkih ulaganja u veliki broj valuta je mali”, smatra “Norges Bank”. Analitičari smatraju da bi ostali investitori mogli slijediti Naftni fond s obzirom na njegovu veličinu, a što bi moglo izazvati negativne posljedice za dug Japana i rastućih država, piše CNBC. Analitičari japanske banke “Nomura” smatraju da bi potez Naftnog fonda mogao izazvati rasprodaju jena u vrijednosti od 19 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *