Slovenija blokira članstvo Hrvatske u OECD-u

Dodajte komentar

Diplomatski izvori u Briselu saopštili su da je Slovenija u Briselu upozorila da zbog nepoštovanja vladavine prava ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ministar inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je da je jedan od osnovnih uslova za članstvo u OECD-u poštovanje međunarodnog prava. Dodao je da “nećemo podržati članstvo Hrvatske u OECD-u, jer vjerujemo da Hrvatska ne ispunjava sve uslove”. Ovo je prvo zvanično upozorenje Slovenije u vezi sa proširenjem, o čemu bi trebao odlučiti OECD krajem mjeseca.

Prema izvještajima, Slovenija je pomenula upozorenje na sastanku ambasadora EU, sa kojeg je Evropska komisija različito izvijestila o stanju u vezi sa narednim proširenjem OECD-a.

Hrvatska je pismo namjere o pristupanju u punopravno članstvo OECD uputila u januaru ove godine.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova saopštilo je da iznenađuje najava Slovenije.
Hrvatsko ministarstvo je navelo da Evropska komisija zagovara pristupanje svih članica Unije OECD-u i da je Slovenija dosad podržavala Zagreb u namjeri da uđe u OECD.

“Vijest koju smo primili iz Brisela o slovenskom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Evropska komisija i države članice EU aktivno podržavaju”, navelo je hrvatsko ministarstvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *