Postoji način da trošimo novac i da budemo srećniji

Dodajte komentar

Skorija studija objavljena u „Proceedings of the National Academy of Sciences“ pokazuje da kada ljudi troše novac na usluge koje im štede vrijeme, kao što su čišćenje kuće, uređivanje dvorišta ili dostava namirnica, može da učini da se osjećaju srećnije. Poređenja radi, novac potrošen na materijalna dobra – ne podstiče pozitivne emocije na način koji očekujemo.

Ukratko, treba kupovati današnji glavni resurs, a to je – vrijeme. Ipak, živimo u vremenu kada nam se nameće da je potrebno imati najnoviji model mobilnog telefona, televizora, fensi par cipela… Rijetko ko se odlučuje da troši novac na usluge koje štede vrijeme. Zašto?

Kako kaže Elizabet Dun, profesorka psihologije, kada nekome dajemo novac za nešto što i sami možemo da uradimo, imamo osjećaj krivice.

Ipak, kada unajmimo nekog da uradi nešto što mi ne želimo, ili teško pronalazimo vremena, osjećaćemo se zadovoljniji kvalitetom života.

Upravo je to pokazao eksperiment. Košenje travnjaka i čišćenje kupatila donijelo je više zadovoljstva i pozitivnih emocija od bilo kakve kupovine dobara.

Rezultati su iznenadili čak i psihologe. Ali, kada malo bolje razmislimo, ima smisla. Svaki put kada kažemo NE nečemu što ne želimo da radimo, kažemo DA nečemu što želimo da radimo i što nam donosi zadovoljstvo. To dalje utiče na cjelokupnu životnu sreću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *