Poništene odluke da Đurković kompani i Vorkfajnder dug plate imovinom

Ministarstvo finansija juče je saopštilo da je Vlada van snage stavila zaključak sa sjednice od 27. jula, kojima je dala saglasnost za potpisivanje ugovora o naplati poreskog duga imovinom kompanija Đurković i Vorkfajnder (Đurković company, Workfinder). Objašnjeno je takođe daje na sjednici Vlade konstatovano da je napravljen previd u utvrđivanju pravnog osnova za sklapanje tih ugovora.

Podsjetimo da je potpredsjednik SDP Raško Konjević početkom avgusta pozvao VDT i specijalnog tužioca Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića da se pozabave odlukom Vlade da ovim kompanijama dozvoli plaćanje 1,6 miliona eura imovinom.

Ministarstvo finansija je juče saopštilo da je Vlada odluku o stavljanju van snage i donošenju predloga nove odluke donijela na prvoj sjednici nakon godišnjih odmora na kojoj je donijet i predlog nove Uredbe o naplati poreskog duga imovinom poreskog dužnika. Njome je, kako se takođe ističe u saopštenju, data jednaka mogućnost svim obveznicima da izmire dug, bez obzira na to da li reprogamiran.

“Vlada je u potpunosti ubijeđena da i ovaj način, uzimajući u obzir sveukupnu ekonomsku situaciju i nelikvidnost, mora postojati kao instrument za naplatu duga, kojim će se kompanijama omogućiti da sa jedne strane izmire obaveze prema državi, i sa druge izbjegnu blokade računa, odnosno nastave nesmetano poslovanje”, objašnjeno je iz Ministarstva uz podsjećanje da se poreski dug imovinom dužnika može naplatiti u skladu sa posebnim propisom Vlade.

Iz Ministarstva tvrde da Uredba nije u suprotnosti sa Zakonom o reprogramu poreskog duga, jer se njime ne propisuje ograničenje u pogledu donošenja ovakvog propisa.

“Postupci u implementaciji te uredbe moraju se sprovoditi uz strogo poštovanje principa tržišne i funkcionalne vrijednosti preuzete imovine, vodeći računa prvenstveno o iskazanim potrebama od državnih organa i institucija za korišćenje određenih nepokretnosti. Imovina iz koje se može naplatiti poreski dug mora da bude bez tereta, da bude adekvatna i da postoji javni interes za njeno preuzimanje od države”, saopštili su iz ministarstva.

Check Also

Kineska spoljna trgovina motor ekonomskog oporavka sveta

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene Kine tokom prošle godine dostigla je rekordno visoku vrijednost, pokazao je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *