Poništene odluke da Đurković kompani i Vorkfajnder dug plate imovinom

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija juče je saopštilo da je Vlada van snage stavila zaključak sa sjednice od 27. jula, kojima je dala saglasnost za potpisivanje ugovora o naplati poreskog duga imovinom kompanija Đurković i Vorkfajnder (Đurković company, Workfinder). Objašnjeno je takođe daje na sjednici Vlade konstatovano da je napravljen previd u utvrđivanju pravnog osnova za sklapanje tih ugovora.

Podsjetimo da je potpredsjednik SDP Raško Konjević početkom avgusta pozvao VDT i specijalnog tužioca Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića da se pozabave odlukom Vlade da ovim kompanijama dozvoli plaćanje 1,6 miliona eura imovinom.

Ministarstvo finansija je juče saopštilo da je Vlada odluku o stavljanju van snage i donošenju predloga nove odluke donijela na prvoj sjednici nakon godišnjih odmora na kojoj je donijet i predlog nove Uredbe o naplati poreskog duga imovinom poreskog dužnika. Njome je, kako se takođe ističe u saopštenju, data jednaka mogućnost svim obveznicima da izmire dug, bez obzira na to da li reprogamiran.

“Vlada je u potpunosti ubijeđena da i ovaj način, uzimajući u obzir sveukupnu ekonomsku situaciju i nelikvidnost, mora postojati kao instrument za naplatu duga, kojim će se kompanijama omogućiti da sa jedne strane izmire obaveze prema državi, i sa druge izbjegnu blokade računa, odnosno nastave nesmetano poslovanje”, objašnjeno je iz Ministarstva uz podsjećanje da se poreski dug imovinom dužnika može naplatiti u skladu sa posebnim propisom Vlade.

Iz Ministarstva tvrde da Uredba nije u suprotnosti sa Zakonom o reprogramu poreskog duga, jer se njime ne propisuje ograničenje u pogledu donošenja ovakvog propisa.

“Postupci u implementaciji te uredbe moraju se sprovoditi uz strogo poštovanje principa tržišne i funkcionalne vrijednosti preuzete imovine, vodeći računa prvenstveno o iskazanim potrebama od državnih organa i institucija za korišćenje određenih nepokretnosti. Imovina iz koje se može naplatiti poreski dug mora da bude bez tereta, da bude adekvatna i da postoji javni interes za njeno preuzimanje od države”, saopštili su iz ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *