Odluka Kine srušila vrijednost bitkoina i ethereuma

Dodajte komentar

Jedna odluka Kine bila je dovoljna da obori vrijednost kriptovaluta. Kineska narodna banka je na svojim web-stranicama objavila kako je završila istragu o ICO, odnosno o inicijalnim ponudama kriptovaluta, nakon čega su zaključili da su takve ponude ilegalne i naredili prekid svih takvih aktivnosti.

Tako će bilo kakve ICO u budućnosti Kina strogo kažnjavati, a novčane kazne će biti određene onima koji su organizovali već obavljene ICO.

Iz Banke su istakli da organizatori ICO moraju da refundiraju novac investitorima, ali nisu pojasnili kako bi to trebali da urade. Kina je ujedno i zabranila pretvaranje virtuelnih valuta u klasične valute i korišćenje digitalnih tokena kao sredstva plaćanja na tržištu.

Ovakva odluka snažno je uticala na tržište kriptovaluta koje su zabilježile veliki pad tokom dana. Tako je bitkoin pao za više od 8 odsto, dok je ethereum pao za čak 18,5 odsto u samo nekoliko sati.

Iako analitičari ističu kako je ovo tek kratkotrajno posrnuće i predviđaju da će se kriptovalute veoma brzo oporaviti, kineska odluka mogla bi da pokrene lavinu sličnih odluka drugih narodnih banaka.

Američka komisija za trgovanje vrijednosnim papirima već je najavila detaljnije istrage o trgovanju kriptovalutama i upozorila na rizike kojima se ljudi izlažu prilikom ulaganja u ICO.

Iako za to nema konkretnih dokaza jer je dokaze veoma teško prikupiti, američka kompanija koja se bavi analizom transakcija i u saradnji s Evropolom bori protiv pranja novca, procjenjuje da je čak 10 odsto novca koji se uloži u ICO dobijeno na ilegalan način, kroz razne kriminalne aktivnosti. Hoće li Kina u budućnosti ipak dopustiti trgovinu kriptovalutama i njihovo pretvaranje u klasične valute teško je predvidjeti.

Neki analitičari smatraju kako će u budućnosti ICO ipak biti moguć u Kini, ali pod strogim nadzorom države i za posebno odobrene projekte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *